Guverner zabrinut zbog inflacije

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rekao je da za sada nije potrebno dalje pooštravanje monetarne politike jer su prethodne mere dale rezultate, ali je izrazio zabrinutost zbog dodatnih pritisaka na rast inflacije.

Za sada nije potrebno dodatno pooštravanje monetarne politike, jer su dosadašnje mere Narodne banke Srbije dale rezultate, rekao je Jelašić.

Guverner je, međutim, zabrinut zbog novih pritisaka na rast inflacije, kao što je najnovije poskupljenje goriva.

Restriktivne mere NBS već su dale rezultate i u bankama raste tražnja za kreditima u dinarima, što je važno za stabilnost finansijskog tržišta u Srbiji. Dinar jača u odnosu na evro i danas je dostigao srednji kurs od 79,15, rekao je Jelašić.

Prvi čovek NBS je ponovio da centralna banka neće davati zajam državi ukoliko ona bude imala preveliki deficit budžeta i izrazio nadu da će se država, ukoliko se zaduži na finansijskom tržištu, to učiniti u dinarima, a ne u devizama zbog valutnog rizika.

Pozdravljajući ideju ministra finansija Mirka Cvetkovića da država treba da počne da izdaje trezorske zapise u dinarima, Jelašić je podsetio da bi se otplata zaduživanja države finansirala iz budžeta i to u dinarima, tako da bi vraćanje duga u devizama bio nepotrebni rizik za državnu kasu.

Prema njegovoj oceni, finansijski sektor Srbije je bankocentričan jer je udeo bankarskog u finansijskom sektoru, u poslednje četiri godine, iznosio je oko 90 odsto.

Značajniji razvoj tržišta desio bi se ukoliko bi se počelo sa reformom penzionog sistema to jest razvojem njegovog drugog stuba, a to je obavezna uplata dela penzionog osiguranja u privatne fondove.

Jelašić je kazao i da će se "hlađenje" indeksa na Beogradskoj berzi pokazati kao pozitivno jer će to, kako je naveo, naterati ljude da dobro razmisle kako ubuduće da ulažu i posluju na tržištu, umesto da pokušavaju da se na brzinu obogate ne razmišljajući o riziku.

On je istakao da se zakonodavne aktivnosti koje se odnose na ubrzan razvoj tržišta kapitala u Srbiji u poslednje dve godine ne pomeraju sa "mrtve tačke" i izrazio uverenje da će nova vlada pokrenuti te aktivnosti.

Povezane vesti:

Od jeseni prodaja državnih zapisa

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво