Savić: Završetak reformi ključ za privredni rast

U utorak Srbija otplaćuje poslednju ratu glavnice duga od sedam miliona evra i time potpuno izmiruje obaveze po aranžmanu koji je Međunarodni monetarni fond odobrio u januaru 2009. To je dobar znak jer izmirujemo dugove i sada je važno da do kraja sprovedemo dogovorene strukturne reforme, rekao je za RTS predsednik Saveta guvernera NBS Neobojša Savić.

Aranžmanom, koji je okončan u aprilu 2011, Srbiji je bilo odobreno skoro tri milijarde evra, od čega je za jačanje deviznih rezervi zemlje iskorišćeno milijardu i po evra. Postojeći aranžman sa MMF biće na najvećem testu po završetku izbora i kursom koji će zauzeti nova vlada.

MMF je bio u Srbiji pre mesec dana, ali nije dao ocenu o sprovođenju postojećeg aranžmana zbog izbora. Po okočanju izbora, nova Vlada neće imati mnogo vremena do sledeće kontrole koja je najavljena za jun.

"Monetarna i fiskalna politika su ocenjene pozitivno. Najozbiljniji problemi su u strukturnim reformama a to su od ranije nagomilani problemi", rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a predsednik Saveta guvernera NBS Neobojša Savić.

Prema njegovim rečima, istovremeno moramo raditi i na stvaranju poslovnog ambijenta, stvarati prostor za otvaranje novih biznisa posebno na polju malih i srednjih preduzeća.

"Pretpostavljam da će i nova vlada krenuti istim putem kao i dosadašnja. I da ćemo spremni sačekati misiju i u tom delu reformi. Generisanje nove zaposlenosti mora da se stvori i tu je ključan privatni sektor i razvoj infrastrukture a za to su potrebne i inovacije i reforma obrazovanja", rekao je Savić.

Predsednik Saveta guvernera NBS kaže da je pronalaženje strateškog partnera za Železaru u Smederevu veoma važna i dobra informacija.

"Nadam se da će to biti izvedeno do kraja jer je Železara jedna od bolnih tačaka. To bi bilo razrešenje Gordijevog čvora srpske privrede", zaključuje predsednik Saveta guvernera NBS.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара