Zakonom do lakšeg i sigurnijeg rada socijalnih preduzeća

Socijalna preduzeća važna su za zapošljavanje ljudi koji su izopšteni iz društva, kao i za one koji su izgubili posao, što posebno važi za starije od 50 godina. U ovoj oblasti u svetu radi 40 miliona ljudi. Sve ih je više i u Srbiji, ali čeka se zakon.

Torbe nastale reciklažom bilborda proizvod su jednog od hiljadu socijalnih preduzeća. Nastalo pre sedam godina, sa idejom da uposli starije od 50 godina, danas ima troje zaposlenih.

"Zaštita životne sredine, promocija reciklaže, jedine smo na Balkanu koje se bave ovom vrstom reciklaže, a pete u Evropu. To su neke reference koje daju nadu za uspeh i za budućnosti, ja se nadam da ćemo ove godine moći da živimo od zarade jer do sada smo sav novac uglavnom ulagale u repromaterijal", kaže Ivanka Stamenković Grujaković iz preduzeća "Eko beg".

Nevladina organizacija "Atina" pre godinu dana pronašla je način da pomogne svojim korisnicima. Osnovali su radnju Bagel bejgl, koja nije specifična samo po vrsti peciva koju prodaje.

"Sav profit je namenjen zaštiti žrtava trgovine ljudima, našim programima psiho-socijalne podrške, praktično jedinom skloništu koje je namenjeno i koje je jedino sigurno za žene i devojke koje izlaze iz situacije trgovine ljudima i koje su prežvele trgovinu ljudima. Drugi nivo priče koji je nama veoma značajan jeste da se ponudi prostor za praksu, obuku našim korisnicima", kaže Maja Savić, iz NVO "Atina". 

Od države očekuju finansijsku pomoć, ali i poreske olakšice. Rad ovih preduzeća bio bi lakši i sigurniji, kada bi postojao zakon. Da se na taj propis čeka i predugo znaju i u resornom ministarstvu.

"Nije samo problem u početnim sredstvima, jeste i u tome, glavni problem je kako obezbediti da oni na tržištu mogu da učestvuju, ne uguše tržište, ali ipak budu na posebni način zaštićeni. Tu su mehanizmi koje tražimo, od smanjenja PDV-a, poreskih stopa, pa do rezervisanih nabavki koje bi po predlogu našeg zakona bile tačno određen procenat tržišta koji mora da se opredeli prema preduzećima koja pripadaju kategoriji socijalnih preduzeća", kaže Aleksandar Vulin ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu.

U Evropskoj uniji svaki jedanaesti stanovnik zaposlen je u socijalnom preduzeću. Osim što ugroženima znače spas, pokazalo se da se ta mala preduzeća brže prilagođavaju potrebama tržišta i lakše preživljavaju krizu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво