Antić: Energetska preduzeća u solidnom stanju i dobroj kondiciji

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da budućnost energetskog sistema Srbije zavisi od stanja energetskih preduzeća. Dodaje i da je Srbija u okviru Energetske zajednice ostvarila dobru saradnju sa svim zemljama u fazi pristupanja EU i da je to dobra vest.

Antić je na konferencija "Energetska budućnost Balkana" istakao da su svih pet energetskih preduzeća u Srbiji, "Elektroprivreda Srbije", "Elektromreža Srbije", "Srbijagas", "Naftna industrija Srbije" i "Transnafta" u 2015. godini pozitivno poslovali i da im je, kako je naglasio "popravljena krvna slika".

"Pokušavamo da ovaj trenutak kada je niska cena energenata iskoristimo i da ta preduzeća pripremimo za oštre utakmice koje dolaze, jer smo otvorili tržište", naglasio je ministar.

Antić je dodao i da je Srbija kada je energetika u pitanju na pravom putu postizanja energetske stabilnosti, da odlično sarađuje sa svima u regionu i da je deo svih velikih ozbiljnih energetskih projekata, kao i da projekti iz Srbije dominiraju u Energetskoj zajednici.

Prema njegovim rečima, energetika je veoma složena i stalno treba da se prati šta se dešava u toj oblasti, kako bi mogao da se drži korak sa energetskim sistemima u regionu, da bi energetska situacija bila stabilna.

"Zemlje koje su energetski zavisne moraju pažljivo da prate šta se dešava i da blagovremeno reaguju i donose strategije kako ne bi bila ugrožena energetska stabilnost", naglasio je Antić dodajući da je regionalna saradnja veoma značajna, a Srbija ima jako dobru saradnju u poslednjih nekoliko godina.

Antić je ukazao da je Srbija u ovom trenutku najznačajnija država zapadnog Balkana i da je lider u energetici, pa zato ima i obavezu da usmerava i nameće standarde EU gde i ona sama teži.

Podsetio je da je u prethodne dve godine dosta toga urađeno i da je Srbija uspela da dođe u poziciju da je prva država u Energetskoj zajednici koja je u svoj zakonodavni okvir implementirala Treći energetski paket, što govori da je zemlja ušla u evropsko zakonodavstvo.

Prema njegovim rečima Srbiju očekuje još nekoliko osetljivih pitanja, a to su podzakonska akta za obnovljive izvore energije i donošenje pratećih uredbi koje treba da dovedu do izgradnje velikih vetroparkova, precizirajući da je na nivou resornog ministarstva već 99 odsto poslova oko toga završeno.

Srbija ima ozbiljnu strategiju za razvoj energetike, odlične zakone, koji su među najsavremenijim i u skladu sa svim evropskim i svetskim trendovima, a strategija je takva da država dugoročno može biti stabilna i bezbedna, napomenuo je ministar.

Antić je dodao i da je Srbija u okviru Energetske zajednice ostvarila dobru saradnju sa svim zemljama u fazi pristupanja EU i to je dobra vest.

"Srbija dobro sarađuje sa Energetskom zajednicom, ali svoju poziciju koja je dobra mora da brani", smatra ministar ističući da je Srbija čak i ispred nekih zemalja članica EU i da nema prostora za kritiku Energetske zajednice.

Predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije Aleksandra Tomić rekla je da energetika nije stvar samo jedne zemlje već je veoma bitan međusobni odnos zemalja u regionu.

"Moramo da zauzmemo i imamo jedinstvenu politiku po pitanju energetike, jer je ta oblast veoma značajna za ekonomski razvoj svake zemlje", naglasila je Tomićeva.

Pomoćnik generalnog direktora za ekonomiku "Srbijagasa" Milan Zdravković naveo je da je energetika ozbiljno pitanje i da to nije samo stvar koja se tiče "tehničke bezbednosti", već je deo nečeg mnogo jačeg kao što je geopolitika i da će ona opredeljivati budućnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије