Nemačka pomoć za razvoj Srbije

Potpisan zapisnik o pregovorima o nemačkoj pomoći razvoju Srbije za ovu godinu, u iznosu od 89 miliona evra. Sredstva predviđena za projekte u oblasti energetike, vodosnabdevanja, za održivi ekonomski razvoj i podsticanje zapošljavanja, kao i za unapređenje kapaciteta državne uprave.

Zapisnik o pregovorima o pomoći razvoju Srbije, potpisali su Ministarka finansija Dijana Dragutinović i šef Odseka za saradnju sa zemljama jugoistiočne Evrope u nemačkom Ministarstvu za privrednu saradnju i razvoj, Leo Krojc.

Dragutinovićeva je izjavila da će Nemačka banka za obnovu i razvoj dati još 45 miliona evra zajma pod posebno povoljnim uslovima, a nemačka Organizacija za tehničku saradnju angažovaće se na projektima u vrednosti od devet miliona evra.

Sredstva će biti iskorišćena za projekte u oblasti energetike-70 miliona evra, u oblasti vodosnabdevanja-55 miliona, za održivi ekonomski razvoj i podsticanje zapošljavanja-četiri miliona evra, dok će za unapređenje kapaciteta državne uprave, pre svega lokalnih samouprava biti odvojeno pet miliona evra.

Ministarka je ukazala da je ukupna vrednost nemačke pomoći razvoju Srbije od 2000. do 2007. godine iznosila 600 miliona evra, a vršilac dužnosti nemačkog ambasadora Georg Encvajler je dodao da sa ovim najnovijim sredstvima, ukupna pomoć iznosi oko 700 miliona evra.

"Ako se uzme u obzir da je Nemačka dala i pomoć od 400 miliona evra kroz zajednička sredstva EU, onda se ta zemlja svrstava među najveće donatore u Srbiji", ukazao je Encvajler.

Krojc je ukazao da Nemačka posmatra Srbiju kao "zemlju koja je u samom srcu Evrope" i da podržava njeno brzo uklučivanje u EU. "Zbog toga pozdravljam odluku Vlade Srbije o jednostranoj primeni prelaznog trgovinskog sporazuma", rekao je Krojc.

Pomoćnica ministarke finansija Gordana Lazarević je ukazala da između dve zemlje postoji saradnja koja se bazira na zameni duga Srbije Nemačkoj, sa ulaganjem u zaštitu životne sredine.

Tako je Srbiji do sada otpisano 25 miliona evra duga, a ministarka finansija podnela je novi zahtev za otpis novih 20 miliona evra, u zamenu za ulaganje od sedam miliona u energetsku efikasnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи