Odlučujući trenutak za svetsku ekonomiju

Sadašnja finansijska kriza je odlučujući trenutak za svetsku privredu i zbog toga bi trebalo da se nađu globalna rešenja kako bi se problemi otklonili, ukazao je britanski premijer Gordon Braun u autorskom tekstu za današnje izdanje dnevnika "Vašington post".

Braun se založio za stvaranje novih pravila u svetskoj privredi i promenu uloge koju u globalnoj ekonomiji treba da imaju Međunarodni monetarni fond (MMF), Svetska banka (SB) i Svetska trgovinska organizacija (STO).

"Danas je, kao i ranije, neophodna vrsta međunarodnog vizionarstva da bi se odgovorilo na krizne izazove u različitom vremenskom periodu", ocenio je Braun.

"Ovo je odlučujući trenutak za svetsku ekonomiju", precizirao je britanski premijer, čija vlada je početkom ove sedmice uložila 37 milijardi funti sterlinga u otkup akcija tri domaće banke koje su se suočile sa kolapsom.

Braun je izjavio da globalne finansijske institucije stvorene nakon završetka Drugog svetskog rata više nisu u stanju da odgovore zahtevima savremene ekonomije.

"One (institucije) treba da budu reorganizovane u skladu sa novom erom u kojoj postoji globalna, a ne nacionalna, konkuretska i otvorena, a ne zatvorena ekonomija", objasnio je šef britanske vlade.

Svetski lideri bi, prema oceni Brauna, trebalo da se uhvate u koštac sa osnovnim uzrocima krize, tako da "naredna faza bude ponovna izgradnja međunarodnog finansijskog sistema".

Rešenje krize moguće jedino udruženim postupcima

Kao najvažnije zadatke u pravljenju osnova za normalno funkcionisanje globalnog finansijskog sistema Braun je naveo uspostavljanje posebne, super kontrole u radu finansijskih organizacija, izradu novih opštih pravila poslovanja, ali i veću odgovornost prilikom određivanja kompenzacija za rukovodeće ljude kompanija.

Usvajanje i primena navedenih mera je neophodna, prema mišljenju Brauna, da bi se pristupilo potpunoj obnovi međunarodnih finansijskih instituticija i napravio "efikasan sistem ranog upozorenja u slučaju negativnog razvoja situacije u svetskoj ekonomiji".

Braun je ocenio i da bi svetski lideri trebalo da rade na postizanju novog globalnog trgovinskog sporazuma i da istovremeno odbace protekcionizam.

"Ne postoji samo britansko, samo evropsko ili samo američko rešenje za današnje probleme. Mi smo u tome sada svi zajedno i mi možemo samo zajedno da rešimo ovu krizu", zaključio je Braun u tekstu za "Vašington post".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи