Raste vrednost evropskog kapitala

Evropske akcije su na indikativnim berzama u Londonu i Frankfurtu osetno su poskupele, nakon što je prethodno isti trend zabeležen i na efektnim tržištima u Aziji i SAD.

U ranoj trgovini na londonskoj berzi Panevropski indeks akcija - FTS Euroforst 300 - koji meri akcije kontinentalnih kompanija, uvećan je četiri odsto, na 892,49 poena.

Najvažniji evropski nacionalni indeksi akcija takođe su uvećani. Britanski FTSE 100, francuski CAC - 400 i nemački DAKS ojačali su za oko četiri procenta.

Indeks FTS Eurofirst 300 je uvećan u ponedeljak visokih deset odsto i za dodatnih tri procenta u utorak, jer su berzanski igrači pozitivno primili vest o spremnosti vlada zemalja zone evra da ulože više od dve hiljade milijardi evra u stabilizaciju regionalnog finansijskog tržišta.

U četvrtak i sredu, međutim, glavni kontinetalni indeks akcija je opet bio u osetnom padu, za 6,5 i pet odsto, zbog obnovljenih strahova na tržištu od mogućne globalne recesije.

Akcije naftnih kompanija, britanskog BP-a, anglo-holandskog "Šela" i francuskog "Totala" povećane su tokom današnje trgovine na evropskom tržištu, između 5,1 i 6,3 odsto, podstaknute poskupljenjem sirove nafte od približno tri i po odsto, na 73 dolara po barelu.

Hartije italijanske banke "Unikredit" skočile su, u isto vreme, još više - za deset procenata, posle izveštaja da je Libija zainteresovana da kupi oko 4,2 odsto kapitala te finansijske organizacije.

Istovremeno je zabeležen i rast akcija banke "Intesa" od 3,2 odsto i banke HCBC za 2,7 procenata.

Tržišni specijalista "Svis banke" Tijeri Lakra ističe da je tekuća sedmica na berzama akcija bila vrlo nestabilna i da je "globalna ekonomska klima vrlo negativna, posebno u SAD, gde se uočava dramatičan pad industrijske proizvodnje".

Lakra ipak napominje da bi osetno pojeftinjenje nafte moglo da podstakne poslovnu aktivnost u maloprodajnom sektoru i utiče na pad kratkoročnih međubankarskih kamata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво