Čižov: Šanse za "Južni tok" i dalje postoje

Ambasador pri EU Vladimir Čižov poručio je da šanse za nastavak projekta izgradnje gasovoda "Južni tok" i dalje postoje, i to "sa stanovišta potražnje EU za ruskim gasom".

Videćemo u kojoj meri će zemlje učestvovati u tom projektu i da li će Evropska komisija biti zainteresovana, rekao je Vladimir Čižov, a preneo Tas.

Dodao je da u Evropskoj uniji postoje različite snage koje se različito odnose prema projektu "Južni tok" od čije izgradnje je Rusija odustala u decembru 2014. pošto se Evropska unija protivila da isto pravno lice bude i vlasnik gasovoda i distributer gasa.

"Neke zemlje iskreno žale za njim dok su druge preokupirane primarnim zadatkom smanjenja zavisnosti od energetskog snabdevanja iz Rusije, povremeno je smanjujući do apsurda", rekao je Čižov.

Istakao je da ne bi pokušao da "osujeti budućnost Južnog toka i drugih infrastrukturnih projekata u Evropi".

"Reći ću da je Rusija spremna da isporučuje energetske resurse evropskim zemljama u obimima u kojima su spremne da kupe", rekao je Čižov.

Ruski list Izvestija ranije je u januaru preneo da su pregovori između "Gasproma", ruskih i bugarskih vlasti o "Južnom toku" obnovljeni odmah pošto je Moskva otkazala izgradnju "Turskog toka" zbog pogoršanja odnosa s Ankarom pošto su ruski vojni avion na granici sa Sirijom oborile turske snage.

Zvanična Moskva je opovrgla te navode, dok je Evropska komisija ponovila da "Južni tok" može biti izgrađen samo ako se ugovori potpisani s ruskom kompanijom "Gazprom" preispitaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво