Privredne komore traže od EU da reaguje zbog prevrtanja kamiona

Predsednici srpske i kosovske privredne komore, Marko Čadež i Safet Grdžaliju, uputili su pismo zvaničnicima EU u kojem najoštrije osuđuju ponovno prevrtanje kamiona sa srpskom robom na Kosovu i Metohiji, i traže od Brisela da utiče na nadležne da se takvi incidenti ne ponavljaju.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za regionalnu saradnju Nenad Đurđević ukazao je da je ovo već drugo prevrtanje kamiona sa srpskom robom na Kosovu i Metohiji.

Istakao je da to nikako ne doprinosi ekonomskoj saradnji, slobodi kretanja, niti vraćanju poverenja između Srba i Albanaca i uopšte normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

"Zato su predsednici dve privredne komore danas zajednički uputili pismo evropskim institucijama, pre svega komesaru EU za proširenje Johanesu Hanu i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Federiki Mogerini, u kojem se osuđuje takvo ponašanje i u kojem se traži da utiču na nadležne organe, međunarodne i kosovske, da ovakve stvari ubudeće spreče", rekao je Đurđević u izjavi Tanjugu.

Objasnio je da se u pismu takođe traži i da se kazne počinioci.

"Mi smo pozvali i javno mnjenje da osudi ovakvo ponašanje, jer iako niko nije direktno stradao, stvara se loša atmosfera iz koje proizlazi osećaj da niko nije siguran da li može slobodno da putuje na Kosovo", objasnio je Đurđević.

Prema njegovim rečima, sama ideja da ekonomski put i razvoj koji je trasiran, između ostalog i saradnjom srpske i kosovske komore, ne može na taj način da se prekida, jer to nije dobro.

"Srpska roba tamo ima svog kupca, a u ovom vremenu je zaista teško dati etnička krvna zrnca poreklu robe. To je to, loš put i loš način", rekao je Đurđević.

Sve postojeće barijere bi trebalo otkloniti, naglasio je i dodao da su obe komore na tome već radile.

"Komore su puno učinile i da se usaglase fitosanitarni sertifikati, da se lekovi nesmetano prodaju na Kosovu, da proizvođači mleka i mesa mogu da ih prodaju na KiM, da privrednici mogu i da ulažu. Cilj nam je da podstaknemo privrednike da tamo ulažu i iskoriste mogućnosti koje im pruža normalizacija odnosa", rekao je Đurđević.

Kako je podsetio, PKS je bila domaćin velikog foruma privrednika na kojem su učestvovali i privrednici sa Kosova, koji su tada razgovarali sa srpskim privrednicima da bi se videlo kako da se otklone barijere i da se u praksi proširi poslovanje.

Aktivisti Samoopredeljenja prevrnuli su 3. marta u blizini Prištine kamion sa srpskim registarskim oznakama koji je prevozio "koka-kolu". Incident se dogodio, kao odgovor na, kako su tvrdili, potez Srbije koja je vratila više od 100.000 kosovskih udžbenika poslatih iz Prištine.

Pripadnici tog radikalnog opozicionog pokreta priznali su i da su ponovo, 11. marta, u naselju Morine, kraj Prištine, prevrnuli kamion koji je prevozio robu proizvedenu u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво