Strah od terorizma menja turističku mapu Evrope?

Odavno važi da se prognoze, koje se čuju na Sajmu turizma u Berlinu, ostvaruju. I tako već pola veka. Uprkos novim izazovima, pre svega migrantskoj krizi, prognozira se blagi rast broja turista, za oko tri odsto, ali uz promenu turističkih pravaca.

Procenjujući da će turizam u Turskoj najviše trpeti, tamošnji hotelijeri oborili su cene i do 50 odsto, što je neke navelo, da uprkos problemima, odmor planiraju u toj zemlji. Ima i onih kojima je situacija u Turskoj dovoljan razlog da promene zemlju u kojoj će provesti odmor.

"Migrantska kriza i strah od terorizma svakako imaju uticaja na turizam. Ja sam u to potpuno uveren", kaže Alfred Reimar iz Austrije.

Svoju šansu tu vide ostale mediteranske zemlje. Argiro Fili iz Grčke kaže da ovog leta očekujeo više turista nego prošlog.

"Imamo i mi probleme sa izbeglicama, ali to je samo duž granica. Ostatak zemlje je spreman da dočeka goste. Mi smo velika turistička zemlja sa mnogo mogućnosti za odmor", rekao je Fili.

"Predstavljam jednu malu turističku regiju u Portugaliji i nisam sigurna da će se globalna situacija uticati na nas, ali na ukupan turistički promet u zemlji, sigurno hoće", kaže Mihaela Barbosa iz Portugalije. 

Naši turistički aduti za ovu godinu su Dunav i ostale reke i jezera u Srbiji. Uz uzbudljive gradove i svetski poznate manifestacije to je i više nego dovoljno za uspešnu turističku 2016. godinu.

Za film koji predstavlja lepote Dunava na svih 588 kilometara toka kroz našu zemlju, osvojili smo drugu nagradu u konkurenciji 1.500 filmova iz 42 zemlje. U infrastrukturu na Dunavu će, kako je najavljeno, biti uloženo deset miliona evra do kraja godine.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rekla je da je Dunav kao prirodna lepota koja povezuje deset država Evrope interesantan kako poslovnim posetiocima tako i svima ostalim.

"Mi smo se potrudili da ga zaista predstavimo na najbolji mogući način i mislim da smo ove godine sa Dunavom napravili pravi potez kada je ovo tržište u pitanju", kaže Labovićeva.

Vojvodina već godinama učestvuje u projektima prekogranične saradnje na kojoj Evropska unija veoma insistira.

"To je nekih desetak projekata u zadnjih desetak godina, što znači da pauze nismo imali i da promašaja nismo imali, što je najbitnije. Bar polovina tih projekata vuče korene sa ovog sajma", kaže Srđan Bajić iz Turističke organizacije Vojvodine.

U zemlji iz koje je nekada najbolji teniser sveta, a sada trener broja jedan, Boris Beker, srećemo i jednog nemačkog turističkog radnika koji nikada nije čuo za Novaka Đokovića. Kao i uvek u životu, dobar izgovor para vredi.

"Ne pratim tenis. Pa pobogu, ja sam Nemac, mene zanima samo fudbal", kaže Gulgo Fridl iz Nemačke.

Kad već ne zna za Đokovića, odustali smo od pitanja da li zna da će čuveni nemački fudbaler Švajnštajger uskoro postati srpski zet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво