Читај ми!

Mihajlovićeva mladima: Obrazujte se u inostranstvu, ali se vratite u Srbiju

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je u Privrednoj komori Srbije pozvala mlade da iskoriste podršku države preduzetništvu od 16 milijardi dinara pošto je čak oko 70 odsto tih sredstava namenjeno njima.

Zorana Mihajlović je poručila mladima da posle školovanja ostanu u Srbiji i započnu svoj posao.

Na otvaranju dvodnevnog Studentskog privrednog foruma, u kome učestvuje više od 200 studenata iz Srbije i zemalja regiona, Mihajlovićeva je rekla da je prema poslednjim podacima iz 2015. godina nezaposlenost mladih iznosila oko 39 odsto, dok je pre više od godinu dana bila oko 41 odsto.

Istakla je da je najveći deo novca, koji će iz budžeta, biti za podršku preduzetništvu namenjen mladima i ženama preduzetnicama.

"Ovo je drugi forum i vidimo da je ta inicijativa zaživela i da daje reuzltate", istakla je Mihajlovićeva.

Vlada je, kako kaže, postavila zapošljavanje mladih kao jedan od svojih prioriteta.

Napomenula je da Srbiji nedostaje preduzetnički duh i da je u poslednjih 20 godina najvažnije bilo zaposliti se u javnom sektoru i javnim preduzećima.

"Sada mladi tek sa oko 35 godina započinju privatni biznis, dok u Evropi u kasnim dvadesetim godinama. U Srbiji je, takođe, svaki peti mladi čovek vlasnik radnje ili kompanije", navela je Mihajlovićeva.

Istakla je da mladih preduzetnica ima čak tri puta manje nego mladih preduzetnika.

Dodala je da država danas ima političku stabilnost uprkos brojnim izazovima, na primer migrantskoj krizi, kao i da je to najvažniji preduslov za razvijanje privrede.

"Srbija u odnosu na zemlje u regionu jedina ima političku stabilnost", naglasila je.

Kako kaže, Srbija je u odnosu na prethodne godine uspela da smanji nezaposlenost sa 28 na 17,5 odsto.

Mihajlovićeva je dodala da Srbija mora da promeni obrazovni sistem kako bi bio usklađen tržištu rada i da to treba da bude jedan od prioriteta buduće vlade.

"Važno da mladi ostanu ovde, obrazujte se u inostranstvu, ali se vratite da radite ovde", zaključila je ministarka.

Predsedik PKS-a Marko Čadež je rekao da su mladi budući stvaraoci BDP-a Srbije i da imao oko 150.000 mladih od 15 do 24 godina koji se niti školuju niti rade.

Čadež je istakao da je ova vlada prva dala podršku preduzetništvu i izdvojila ozbiljna sredstva za tu namenu, od 16,1 milijarde dinara.

"Moramo promeniti odnos politike prema preduzetništvu, neophodan je dijalog države, privrede i mladih", kazao je Čadež.

Dodao je da u okviru podrške preduzetništvu postoje 33 programa i da je Srbija ispod proseka u odnosu na EU kada je reč o spremnosti mladih da se upuste u preduzetništvu.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je rekao da u Srbiji oko 50 odsto mladih birou čeka posao duže od godinu dana, kao i da u proseku čekaju oko dve godine.

"Najviše problema imaju zbog nedostatka kompetencija i veština koje poslodavci traže", naveo je Martinović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво