Читај ми!

Fiskalni savet: Najveći problem EPS-a veliki troškovi za zaposlene

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da je najveći problemi u Elektroprivredi Srbije (EPS) ogromni troškovi za zaposlene, odnosno veliki broj zaposlenih i visoke plate.

"Taj problem u 2015. godini nije ni dotaknut. Ove godine plan je smanjivanje broja zaposlenih za 1.000, a to je broj onih koji odlaze u penziju. Pa čak i tih 1.000 koji treba da odu u penziju se pojavlju kao problem, jer nije potpisan kolektivni ugovor", rekao je Petrović na konferenciji za novinare i dodao da u EPS-u ima između 5.000 i 10.000 zaposlenih.

Petrović je istakao da se sada govori i da su glavni problem otpremnine i da radnici traže 1.200, odnosno 900 evra po godini staža.

"Reper za otpremnine u Zakonu o radu je 100 evra, a za preduzeća u restrukturiranju je podignuto na 200 evra po godini staža i to su veličine i u ostalom delu privrede", istakao je Petrović i dodao da to nije novac koji EPS ima i da su će to pasti na teret građana Srbije.

Prema njegovim rečima, postoji nagoveštaj i da su plate u EPS-u čak i povećane u 2015. godini, iako je trebalo da budu smanjene.

"Ako se to stvarno desilo, vi imate rezultat da je sa jedne strane povećana cena struje, a sa druge strane vi dozvolite povećanje plata. Ako to preduzeće posluje sa gubitkom, to nije zarađeno u EPS-u, nego će da se prevali na građane Srbije", rekao je Petrović.

Petrović je naglasio i da je veliki problem dug EPS-a od oko milijardu evra i da bi bilo neodrživo, ako bi to palo na budžet.

Nema, kažu u Fiskalnom savetu, opravdanja ni da se odlaže okončanje priče s preduzećima u restrukturiranju. Od 550 do sada ih je rešeno 300, uglavnom kroz stečaj. Ostala, sa 55.000 radnika, i dalje su pod okriljem države. U 11 strateških preduzeća, koja do kraja maja država štiti od plaćanja obaveza i dugova, zaposleno je 18.500 ljudi.

Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta ističe da su u proteklih 10 godina državu koštali dve milijarde evra.

"Godišnji trošak je oko 200 miliona evra a mi procenjujemo da će, ako se ne izvrši privatizacija ili stečaj tih 11 preduzeća ove, u sledećoj godini taj trošak prevazilaziti 200 miliona evra. Tu su najveći izazovi Bor i Resavica", rekao je Vučković.

Još nema plana ni za Železaru, "Simpo", "Lastu", "Azotaru" i MSK. "Šteta da pored dobrih koraka u užem budžetskom delu sve padne u vodu zbog preduzeća u državnom vlasništvu, a problemi nisu novi odlagani godinama i decenijama", rekao je Vučković.

U Fiskalnom savetu kažu da je jedini mogući izvor dodatnih prihoda za državnu kasu bolja naplata poreza. Uslov za to je da se konačno reformiše Poreska uprava, da ona zaposli nove radnike uz veće zarade.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво