Читај ми!

Tabaković: Promenljivi kurs, bez velikih dnevnih oscilacija

Za jedan evro danas će biti potrebno 123 dinara i 50 para, što je za 11 para više nego u petak. To je za dva dinara više nego početkom godine, što znači da je domaća valuta od početka godine oslabila 1,5 odsto, a za poslednjih godinu dana 2,6 odsto. Delegacija MMF-a koja je prošle nedelje okončala četvrtu kontrolu aranžmana sa Srbijom predložila je Narodnoj banci da radi postizanja planirane inflacije dozvoli veće dnevne promene kursa. NBS će i dalje da vodi politiku promenjivog kursa, bez velikih dnevnih oscilacija, kaže za RTS guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da će institucija na čijem je ona čelu nastaviti da održava stabilnost na deviznom tržištu.

Dinar slabi, inflacija je manje od planirane, a MMF predlaže veće dnevne promene kursa.

"Pitam sa kojim ciljem i zbog čijeg interesa i sa kojim rezultatom. Greška da treba zbog dugoročne stabilnosti dozvoliti veće dnevne oscilacije koje su mnoge zemlje koje imaju visoku evroizovanu ekonomiju posegle za tim teorijskim konceptom čistog targetiranja inflacije, sa bukvalnim neintervenisanjem na deviznom tržištu, je prošlost i greška koja je plaćena trošenjem deviznih rezervi i bukvalno otvorenošću za šokove", rekla je Tabaković.

Na konstataciju da je dosta novca NBS potrošila na odbranu dinara od početka godine (390 miliona evra), guvernerka odgovara da ne robuje teorijskim modelima.

"Ovo je vreme preispitivanja svih teorijskih koncepata gde odgovorni ljudi koji vode države kažu da je teorija jedno, a život drugo... Ocena koju očekujem je bolji standard građana Srbije i pomoć Vladi Srbije da ne radimo kao organizam sa dve leve ruke gde ne postoji koordinisanost fiskalne i monetarne politike. Da vlada prepolovi osnovni fiskalni deficit mora da ima podršku u Narodnoj banci koja ima stabilnost", ističe Tabaković.

Objašnjava da je od početka 2010. do kraja 2012. potrošeno 3, 7 milijardi evra, a dinar je oslabio 19 procenata. U 2013, 2014 i 2015 - dodaje, potrošeno je milijardu i 300 (do 25. februara), a dinar je oslabio jedan procenat godišnje.

"Napuštanje investitora koji ulažu u hartije od vrednosti u čitavom regionu polako se pozicionira prema odlukama američkih Federalnih rezervi i izlaze sa ovog tržišta kupujući devize i to stvara pritisak na kurs", kaže guvernerka.

Naglašava da će Narodna banka, "ne povodeći se za savetima onih koji ne žive ovde, ali slušajući i razmatrajući sve njihove predloge", raditi tako da se stabilnost na deviznom tržištu i dalje održava uz najmanje troškove i najbolje rezultate.

Ističe da izbori neće uticati na kurs i da građani treba da imaju poverenje, jer je NBS ostvarila kredibilitet.

"Imali smo već jedne izbore i NBS je i tu godinu završila sa jedan odsto slabljenja valute, što pokazuje da možemo u turbulentnim vremenima da reagujemo tako da građani mogu da budu sigurni da će pad i slabljenje valute biti mnogo manje u odnosu na druge ekonomije", rekla je Tabaković.

Govoreći o razgovorima sa MMF-om, navela je da nije bilo reči o poskupljenju struje i da će se o tome razgovarati kada se MMF vrati u Srbiju.

"Mi svoju projekciju baziramo da će rast BDP iduće godine biti 1,8, MMF kaže da će biti 1,75, mi projektujemo da će biti poskupljenje struje, ali nije je bilo u 2013. uopšte, u 2014. je bilo samo sedam odsto, iako se pričalo da će biti dvostruko više, tako da ostavimo Vladi da ona o tome odluči u skladu sa cenom struje u okruženju, potrebama i mogućnostima ove države", kaže guvernerka.

Dodaje da smanjenje neravnoteža u tekućem bilansu i fiskalnoj konsolidaciji omogućuje NBS da postigne rezultat koji je zavidan u odnosu na zatečeno stanje i potrebu države da se zadužuje.

"Vidim da je vlada značajno smanjila ukupne troškove, a povećala prihode. Mene to raduje i mi ćemo podržati takvu politiku", kaže guvernerka.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво