Preduzetnički duh Zlatiborskog okruga

Mala i srednja preduzeća osnova su privrednog razvoja najjačih evropskih ekonomija, a Vlada Srbije i Privredna komora nameravaju da tako bude i u našoj zemlji. Taj put vodi i preko sertifikata, kakav je i elektronski - Exellent SME, koji u Srbiji nosi 617 preduzeća, a među trinaest najuspešnijih u prethodnoj godini su tri iz Zlatiborskog okruga.

Rezervat Uvac prirodno je bogatstvo Zapadne Srbije, čije lepote svake godine privuku veliki broj domaćih i stranih turista. To nije bilo presudno da se ovo državno preduzeće nađe među prvoligašima srpskog preduzetništva. Sertifikat - Exellent SME, otvara im nove razvojne i poslovne perspektive.

Branko Bjelić, direktor Rezervata Uvac kaže da će biti u mogućnosti da sa nekim kvalitetnijim projektom konkurišu i dobiju neka značajnija sredstva koja bi iskoristili za poboljšanje turističkog kapaciteta, a prvenstveno kapaciteta na zaštiti životne sredine.

Iz brdovitih krajeva Zapadne Srbije u Arilje već četvrt veka stiže osnovna sirovina za preradu mlečnih proizvoda. Ova porodična mlekara broji četrdeset zaposlenih, a od nje žive poljoprivredna gazdinstva, prevoznici, prodavnice. Rade po evropskim standardima, što nije slučaj sa svima iz te branše.

"Ključ razvoja je u malim i srednjim preduzećima i ne treba se plašiti. Samo treba dovesti do kraja pravila i propise po kojima se svi isto ponašamo, da ne kažem igramo", kaže Nenad Vranešević, direktor mlekare "Moravica" u Arilju.

Požeški privrednik Ljubomir Marjanović ne spada u one koji izbegavaju da odgovore kako su zaradili novac. Kapital su počeli da stvaraju rukama, a tako rade već skoro tri decenije pretvarajući kožu i drvo u luksuzni proizvodni program koji se i izvozi širom Evrope.

"Znamo kako je to teško i samim tim tako smo se i postavili kad smo ga plasirali, znali smo ciljne grupe koje su vrlo bitne, gde se stvarno pokazalo i kao dobitna kombinacija", kaže Ljubomir Marjanović, direktor "Prince leather" u Požegi.

Ljubomir je uvek težio američkim standardima, a nikada nije ni sanjao da će kao uspešni privrednik dobiti nagradu "Er Srbija" za let Biznis klasom do Njujorka. Tu skupocenu kartu, vrednu pet hiljada evra iskoristiće da i američko tržište osvoji srpskim ručno pravljenim luksuznim proizvodima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи