Читај ми!

Dualno obrazovanje po austrijskom receptu

Srbija i Austrija potpisale su Memorandum o saradnji u razvoju dualnog obrazovanja kod nas. Austrija na tom polju ima veliko iskustvo, model dualnog obrazovanja jedan je od njenih glavnih izvoznih proizvoda.

Austrija će u naredne tri godine pomoći da Srbija uspostavi dualni sistem u srednjem stručnom obrazovanju, a austrijske kompanije koje posluju kod nas primaće učenike na praksu. Prvi korak je uvođenje nove profesije – špeditera i reformisanje zanimanja bankarskog službenika i trgovca.

 

"Austrija i naša privredna komora učiniće sve da Srbija, kad je reč o dualnom obrazovanju, postane najbolji primer u Evropi. Najbolji recept suzbijanja nezaposlenosti mladih jeste kombinacija obuke u preduzećima i školama. Evropa se suočava sa velikim problemom nezaposlenosti mladih, koji zemlje sa dualnim obrazovanjem nemaju", kaže Kristof Lajtl, predsednik Privredne komore Austrije.

Za uspešan sistem dualnog obrazovanja, neophodna je jaka privredna komora. Prvi koraci su učinjeni – utvrđeno je koja su zanimanja potrebna srpskoj privredi, a konačan spisak očekuje se u narednih nekoliko nedelja.

"Ovde se radi o delu obrazovanja koje preuzima privreda. Te škole su dakle namenjene za neke zanate, neke usluge, da li su ekonomske, pravno-birotehničke, sve ostale, da bi se to dete u toj sferi dalje razvijalo i naučilo šta je moderno i šta je aktuelno u toj industriji. Čini mi se da to danas te škole ne pružaju, i ne mogu da pružaju bez zaista učešća kompanija", navodi predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Tri četvrtine srednjoškolaca pohađa stručne škole koje ih obrazuju za uslužne profesije. Zato je, kaže ministar obrazovanja, najbitnije razviti model zanatskog obrazovanja koji odgovara potrebama privrede i našem mentalitetu i kulturi.

"Ono što je teško i što je ozbiljan sledeći korak – kako ih zainteresovati za rad u oblasti metalske, drvoprerađivačke, kožarske, tu je potrebno da razvijamo poverenje u model i da motivišemo đake da upisuju te profile", kaže ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Odmah po potpisivanju Memoranduma, deo austrijske pomoći Srbiji predsednik Privredne komore Austrije uručio je srpskom kolegi. Ocenivši da je dualno obrazovanje u Srbiji dete koje tek treba da raste – i daruje, ali i Privredna komora Srbije modernizuje, predsedniku Komore uručio je ček od 10.000 evra pomoći.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво