Читај ми!

Bitka za opstanak RTB "Bor"

U Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor" napravljen je prvi korak za utvrđivanje viška zaposlenih – radnicima koji imaju 38, 39 i 40 godina radnog staža nudi se socijalni program. Rezanje troškova nameće nikada teža situacija na svetskom tržištu bakra, a Vladi je važno da se borski basen očuva. Uštede moraju napraviti brzo, jer je RTB jedno od 17 preduzeća koje je do maja pod zaštitom države, a rok se neće produžavati.

Borski basen ima oko 5.000 zaposlenih, tako da su zarade veliki izdatak. Oni koji ispunjavaju uslove za socijalni program trebalo bi da odu do kraja marta. Prijava je u toku.

Radnik Slavoljub kaže da ako bude dobio socijalni program, ići će na selo da ojača poljoprivredu. "Ovaj socijalni program bi mi dobrodošao, ja već radim nešto privatno", kaže Rade. Miodrag se prijavio za socijalni program, ali ne može da ide u penziju jer nema 65 godina.

U proizvodnji viška nema i obim rada se ne smanjuje. Ali pored dobrovoljnog odlaska plan prekobrojnih pravi se u neproizvodnim delovima preduzeća gde, kažu, postepeno mora da bude i prinudnih odmora i manjih plata.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB "Bor", rekao je da će se zadržati zarade svima koji su u direktnoj proizvodnji, a svima u sporednim delatnostima smanjiće se plate reda 150 evra po radniku.

"Poslaćemo od 800 do 900 radnika preko socijalnog programa da napuste RTB 'Bor', a da budu i zadovoljni, i oko 240 radnika na plaćeno odsustvo", kaže Spaskovski.

Goran Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata metalaca RTB "Bor", kaže da podržavaju sve aktivnosti za očuvanje kompanije, ali ne na štetu zaposlenih.

Sa manje radnika, rezanjem troškova na repromaterijalu, energentima i administraciji, bolje poslovanje očekuju već u aprilu.

"Očekujem da 25 miliona dolara bude više para i da RTB 'Bor' bude profitabilan. RTB neće generisati gubitke od četvrtog meseca ove godine" uveren je Spaskovski.

U Vladi kažu da je borski basen strateški važan ne samo za istočnu Srbiju već i za celu zemlju, jer od njega zavisi i oko 20.000 kooperanata. Svetski tržišni uslovi zahtevaju brze promene i još brže rezultate.

Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede, kaže da je to nešto što mora da se uradi.

"Ja verujem da je dobar deo radnika i ljudi u kompaniji to shvatio i mislim da nećemo imati toliko problema sa tim, bez obzira na to što nije popularno nekome smanjiti platu. Bolje da ima manju platu 10 ili 20 procenata nego da u nekom kratkom roku svi u Boru ostanu bez plate, odnosno preduzeće prestane da radi", kaže Stevanović.

Uslove diktira svetsko tržište, a cena bakra je od prošle godine prepolovljena. U krizi su i najveći svetski rudarski giganti – otpuštaju na hiljade radnika, skraćuju radno vreme i zatvaraju rudnike.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво