Vujović: Minuli rad neće biti ukinut

Ministar finansija Dušan Vujović kaže za RTS da novim zakonom o platama u javnom sektoru minuli rad neće biti ukinut. Moj zadatak je da čuvam budžet, a oni koji hoće da ruše državu neka to rade na drugom mestu, poručuje ministar.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dušan Vujović je rekao da se u zakonu o platama u javnom sektoru nije ni pominjao minimalac kao iznos na koji će se obračunavati umanjenje zarade prilikom odlaska na bolovanje i godišnji odmor.

"Bolovanja odnosno naknada tokom godišnjih odmora biće jednaka osnovnoj plati, a ne minimalcu. Prosečna plata je nešto što se traži, ali mislim da bi to ugrozilo budžet. Mi se zalažemo za to da ove plate, bolovanja i godišnji odmori budu isti kao u prethodnoj godini", istakao je Vujović.

Prema njegovim rečima, naknadu za dežurstva će imati oni koji tog meseca rade i dežuraju.

"Oni koji odlaze na godišnji odmor dobiće osnovnu platu, ne mogu da dobijaju dežurstva jer taj fond za dežurstva mora da ostane neokrnjen da bi drugi mogli da nastave da rade", naveo je ministar finansija.

Vujović je naglasio da minuli rad nipošto neće biti ukinut.

"Prvo, prelazak na novu matricu plata valorizovaće kompletan istorijski ostvaren minuli rad. Drugo, u budućnosti će se minuli rad valorizovati u okvirima budžetskih mogućnosti", rekao je Vujović.

Kako je najavio, u zakonu će biti i učinka, ali i svih drugih elemenata i ujednačavanja među sektorima.

Odgovarajući na spekulacije medija da je izjavio da "oni kojima se ne dopada ovaj zakon, mogu da idu iz Srbije", Vujović je naveo da tako nešto nije pominjao.

"Ja sam samo rekao, pogledavši sve zahteve, da time može direktno da se probija budžet, a samim tim i država. Rekao sam da je moj zadatak da čuvam i budžet i državu. Oni koji misle da mogu da ruše državu, mogu to da rade na nekom drugom mestu", napomenuo je Vujović.

Istakao je da je njegov apel da se protegnemo isključivo u okviru gubera i da jedna grupa ljudi ne može sebi da povećava prihode na račun svih osam miliona građana Srbije.

Kada je reč o navodnim nejasnoćama sa ministarkom Kori Udovički, Vujović je odgovorio da tu nema tu nikakvog nerazumevanja.

"Proces dogovaranja još uvek traje. Mi smo prošle nedelje konstatovali da postoje neki zahtevi koji se ne uklapaju u budžetska ograničenja. Prema tome, ja sam izrazio zabrinutost", napomenuo je ministar finansija.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je ponudio ostavku ako se ne prihvate ta rešenja, Vujović je ukazao da bi bilo u redu da podnese ostavu ako ne može da očuva budžet.

"Ja sam rekao da ako ne mogu da radim svoj posao, drugim rečima, ako mi pojedinačni zahtevi ruše budžet, a to je po Zakonu o ministarstvima moja osnovna nadležnost, onda ja ne mogu da vršim svoju funkciju. Prema tome, bilo bi u redu da podnesem ostavku ako to ne mogu da uradim", naglasio je Vujović.

Govoreći o izjavama zaštitnika građana da zakonom nisu obuhvaćeni radnici u javnim preduzećima, Vujović je naglasio da po definiciji javnog sektora, javna preduzeća i ne ulaze u takvo određenje javnog sektora.

"To će biti regulisano drugim zakonima i pravilima. Ovim se ne odustaje od upravljanja tom oblašću, samo ona nije predmet ovog zakona", rekao je ministar finansija.

Vujović je istakao da veruje da će dogovor o zakonu o platama biti postignut do kraja nedelje.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво