Poreska policija otkrila 13,6 milijardi utajenog poreza

U prošloj godini, poreska policija otkrila je više od 13 i po milijardi dinara utajenog poreza, što je za 50 odsto više nego 2014. godine. Za trećinu je veći i broj podnetih krivičnih prijava.

Koordinator Poreske policije Ivan Ivanović, u intervjuu za RTS, govorio je o rezultatima poreske uprave, presecanju tokova sive ekonomije, odnosu sa drugim inspekcijama kao i optimalnom broju inspektora.

"U 2015. godini podneto je 1739 krivičnih prijava, protiv 2 326 lica, od toga 63 lica je lišeno slobode, a ukupan iznos izbegnutog poreza je 13, 6 milijardi dinara", istakao je Ivanović.

Koliko je urađeno na presecanju tokova sive ekonomije?

Tu smo postigli značajne rezultate, prvo na ranom otkrivanju rada tzv. peračkih i fantomskih preduzeća koja pomažu regularnim preduzećima da izbegnu plaćanje poreza, otkrili smo 201 takvo preduzeće.

Prvi put ste imali priliku da združeno delujete sa ostalim inspekcijama, da li je i to dalo efekte?

Neophodna je saradnja sa drugim državnim organima, MUP-om, carinskim organima, upravom za sprečavanje pranja novca, a u poslednje vreme radimo dosta sa tržišnom inspekcijom i terenskom kontrolom Poreske uprave.

Koji je to optimalan broj inspektora koji bi vam bio potreban za efikasniji rad?

S obzirom na tendenciju da se smanjuje broj zaposlenih u javnoj upravi, ne verujem da ćemo uspeti da postignemo taj optimalan broj, ali trudićemo se da broj inspektora bude između 150 i 200, to bi nam bio i možda optimalan broj.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво