Pad rublje, ko će loše proći?

Ruska rublja pala je na novi minimum, prateći pad cene nafte, glavnog ruskog izvoznog proizvoda. Psihološkom granicom se smatralo 80 rubalja za dolar, a već u nedelju moglo se dobiti čak 84. Analitičari upozoravaju na nekontrolisani pad sa teškim posledicama kako za Rusiju tako i za njene trgovinske partnere.

Zbog kredita vezanih za stranu valutu, firme i građani sve teže vraćaju dugove, a banke imaju sve manje nade da će ih naplatiti, pa ne daju nove. Ispred firmi su sve češće protesti zaposlenih.

Gradski budžet Moskve, obračunat u dolarima, smanjio se za četvrtinu, a iz grada je otišlo nekoliko hiljada stranih firmi.

"Investicije u Moskvi su se smanjile za oko 30 posto, ali ne zbog loše ekonomske klime već samo zbog nestabilnog kursa rublje, jer ozbiljne firme ulažu s projekcijom na decenije i važno im je da mogu da predvide vrednost lokalne valute", kaže ministar spoljne trgovine Moskve Sergej Čerjomin.

Pad valute uvek znači konkurentniji izvoz domaće robe, ali glavni ruski izvozni proizvodi su nafta i gas, čije se cene izražavaju u dolarima i već dugo padaju.

Ipak, jeftinija rublja imala je i nekih pozitivnih efekata.

Direktor "Se AA Frans Rusi" Tomas Keruel kaže da mu je kao strancu sada bolje da radi u Rusiji nego u Kini, jer su slabiji igrači još 2008. upraznili tržište.

"Ono jeste palo i ne verujem da će se oporaviti ni ove godine, ali su sada jeftiniji radna snaga, prevoz i zakupi, a i svi igrači na tržištu su fleksibilniji, spremniji na pregovore", kaže Keruel.

Ekonomisti kažu da su iz Rusije otišle uglavnom firme koje su se bavile uvozom strane robe, ali da dolaze one koje bi u Rusiji da proizvode jer je to sve isplativije.

Direktor "Sirja grupe" Ravi Navlani Premkumar kaže da sada uvoze samo sirovinu, a da se gotova odeća pravi u Rusiji jer su manji troškovi.

Takođe, dodaje Premkumar, skraćuje se lanac proizvodnje, što je vrlo bitno kada budžet ne može da se projektuje na duže vreme jer je kurs nestabilan.

Strani investitori upozoravaju da će od problema Rusije najviše stradati Evropa, jer je do sada 50 posto proizvoda široke potrošnje na ruskom tržištu, uključujući hranu, dolazilo iz Evropske unije.

To se neće ponoviti jer se proizvodnja, i zbog sankcija kojima ratuju Rusija i Zapad, seli u Rusiju.

Vlasnik lanca restorana u Moskvi Lorenco Gati ocenjuje da će Italija "veoma loše proći".

"Tamo se ljudi žale jer prodaja hrane ne ide, a Rusija je bila najbolje tržište. Kada su uvedene sankcije, dovezli smo ovde opremu i stručnjake pa pravimo italijanske sireve po starom receptu od ruskog mleka. Sve su približniji italijanskim i sad kad su jeftiniji i radnici, i prevoz, i zakupi, i manji porezi. Ne bismo više uvozili iz Italije čak i da se ukinu sankcije", ističe Gati.

Neće bolje proći ni oni koji u Rusiju izvoze poljoprivredne proizvode, jer se Kavkaz ubrzano pretvara u zemlju farmi, voćnjaka i plastenika u koje ulažu i ruske firme i stranci.

Sa tako nestabilnom valutom novoizgrađeni moskovski "siti" će morati da sačeka sa svojom ambicijom da poput londonskog uzora postane svetski finansijski centar.

Međutim, iz istog razloga, slabe rublje, za one koji su oduvek želeli da vide Moskvu sad je pravi trenutak jer je ovaj grad, koji je u poslednjih četvrt veka svrstavan među tri najskuplja na svetu, sada je neuporedivo jeftiniji za one koji donesu dolare ili evre.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво