Читај ми!

Jeftina nafta – prilika za reforme u Persijskom zalivu

Oštar pad cena nafte, od koje uveliko zavise države iz Persijskog zaliva, predstavlja priliku za ukidanje subvencija i sprovođenje reformi u energentima bogatom regionu, poručili su ministri iz zemalja Persijskog zaliva na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kuvajtski ministar finansija Anas el Saleh izjavio je na panelu o budućnosti ekonomskih reformi u arapskom svetu da je sada pravi trenutak za ukidanje subvencija za naftne proizvode zbog pada cena nafte prenosi agencija Frans pres.

El Saleh, koji je i kuvajtski ministar za naftu, smatra da će rekordno niske cene nafte olakšati ukidanje subvencija za naftne proizvode.

Istovremeno, ministar za energetiku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail el Mazruej poručuje da zemlje Persijskog zaliva moraju razmisliti o sprovođenju ključnih reformi kako bi kreirale veću nezavisnost sopstvenih budžeta od prihoda od nafte.

Posle liberalizacije cena goriva u junu 2015. godine, Mazruej je rekao da Emirati razmatraju i ukidanje subvencija za druge proizvode i usluge, poput ukidanja subvencija za struju.

"To nije zdravo", rekao je Mazruej, aludirajući na gas koji se dobavljačima električne energije prodaje po subvencionisanim cenama, i dodao da je potrebno primeniti međunarodne cene.

Direktor Ekonomskog razvojnog odbora iz Bahreina, Halid el Rumaihi, otišao je još dalje u ovim ocenama, opisujući skorašnji pad naftnih prihoda kao "sreću u nesreći" koja pruža priliku za sprovođenje reformi.

Za razliku od Kuvajta i Emirata, Bahrein je mali izvoznik nafte, koji je nedavno ukinuo subvencije za dizel i benzin, navodi Frans pres.

Kuvajt je početkom 2015. godine počeo da prodaje dizel i kerozin po tržišnim cenama, a kuvajtski emir je juče najavio podizanje cena benzina, struje i vode.

Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, takođe je preduzela mere bez presedana, ukidajući subvencije za energetske proizvode, nakon što je prošle godine evidentirala rekordan budžetski deficit od 98 milijardi dolara.

Međunarodni monetarni fond je nedavno apelovao na države Persijskog zaliva da smanje svoje izdatke na subvencije, jer su njihovi budžetski prihodi značajno smanjeni.

Cene nafte su za godinu i po dana izgubile oko 75 odsto vrednosti zbog prekomernih globalnih zaliha, slabe tražnje, velike proizvodnje i usporavanja rasta globalne ekonomije, navodi agencija Frans pres.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво