Ministarstvo: Srbija i "Etihad" prebijaju obaveze prema "Er Srbiji"

Ugovorom između Vlade Srbije i Etihada iz Ujedinjenih Arapskih Emirata predviđeno je da se obavezne investicije Republike Srbije u zajedničku kompaniju "Er Srbija" umanje otpisom obaveza "Er Srbije" prema Aerodromu "Nikola Tesla", saopštilo je Ministarstvo privrede.

U saopštenju piše da se Republika Srbija obavezala ugovorno da smanji gotovinske troškove poslovanja, odnosno "Etihad" je pristao da se obaveza investicije države "prebije" sa njihovim troškovima prema Aerodromu "Nikola Tesla", čime je "Etihad", zapravo, učinio uslugu Republici Srbiji i time prihvatio da nemamo investiranje gotovog novca.

Ministarstvo privrede se oglasilo povodom, kako je istaknuto u saopštenju, "netačnih navoda o otpisu duga 'Er Srbije' prema Aerodromu 'Nikola Tesla'" i podsetilo da su pre dve godine, kada je formirano preduzeće "Er Srbija", država Srbija i "Etihad" dogovorili način izmirenja starih dugova kompanije "Jat ervejz", kao i finansijske obaveze Republike Srbije i "Etihada" kao osnivača nove kopmanije.

Naglašeno je da je ugovorom između Republike Srbije, "Etihada" i "Er Srbije" precizno propisano kako i na koji način sva tri potpisnika učestvuju u finansijskom poslovanju nove kompanije.

Kako je objašnjeno, zaključkom Vlade Srbije daje se preporuka Aerodromu "Nikola Tesla" da otpiše dug u iznosu od oko 22,2 miliona dolara, čime se u celini ispunjavaju preuzete obaveze u 2015. godini.

"U budžetu za 2016. planirane su i poslednje finansijske obaveze u skladu sa ugovorom za 'Er Srbiju' i od 2017. godine kompanije počinje da posluje samostalno", istaklo je Ministarstvo privrede.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK objavila je da je Vlada Srbije zatražila od beogradskog aerodroma otpust duga od preko 22 miliona dolara koji je napravila kompanija "Er Srbija".

Kako se navodi u tekstu KRIK-a, 30. decembra 2015. je Vlada Srbije odlučila da pomogne "Er Srbiji" u kojoj ima 51 odsto vlasništva, a 49 odsto kompanija "Etihad" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vlada je pripremila zaključak kojim se aerodromu predlaže da otpiše dugovanja "Er Srbije" nastala u periodu od 1. oktobra 2014. do 18. septembra 2015. godine, a na zaključku se, kako navodi KRIK, nalazi potpis Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade.

Zaključak Vlade i nacrt sporazuma, po pisanju KRIK-a, poslati su aerodromu, avio-kompaniji, Ministarstvu privrede i Ministarstvu finansija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво