Bolji dani za srpsku šljivovicu

Od 1. januara, Zakon o jakim alkoholim pićima stupio je na snagu. Kako kažu u resornom Ministarstvu, Zakon je donet kako bismo uveli red u toj oblasti, ali i omogućili malim proizvođačima da izađi iz sive zone. Za taj korak, zahtev je stigao i iz Evropske unije kako bi srpska rakija ispunila međunarodne standarde i bila tik uz škotski viski i francuski konjak.

Šljivovica Nenada Stevanovića na tržištu je od 2001. godine. Pokušava, kaže, da održi tradiciju ali i da se prilagodi novim zahtevima.

"Borimo se, teško je. Sveukupna situacija je teška i ne pogoduje biznisu", kaže ovaj proizvođač.

A da situacija bude lakša na snagu je stupio Zakon o jakim alkoholnim pićima. Šljivovica - kraljica srpskih rakija, uz nova pravila biće u rangu škotskog viskija i francuskog konjaka.

"Mali proizvođači mogu da se registruju za proizvodnju rakije i ostalih alkoholnih pića kao preduzetnici i da na taj način stavljaju direktno svoj proizvod na tržište kao finalni proizvod, posebno ako se uzme u obzir da je ovim zakonom pojednostavljena procedura registracije", objašnjava Kolinda Hrehorović iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Dodaje da su liberalizovani uslovi za proizvodnju i znatno smanjeni troškovi za registraciju.

Da se ide u dobrom smeru saglasni su i proizvođači.

"Ovo je jedan korak dalje, e sad bi trebalo napraviti još jedan korak dalje - da se dozvoli ljudima sa sela da rakiju na pijaci prodaju kao poljoprivredni proizvod, uz obaveznu analizu normalno. Ko hoće da je kupi hoće", kaže Nenad Stevanović.

Ono što se ne menja za srpskog seljaka jeste da će u svom dvorištu i dalje moći da peče rakiju, ali i da zbrine višak.

"Ukoliko mali proizvođač ne želi da ide direktno sa svojim proizvodom na tržište, može svoj voćni destilat da da drugom registrovanom proizvođaču na dalju doradu i preradu, što znači da onaj koji je preuzeo taj destilat postaje odgovoran i u smislu kvaliteta i u smislu zdrvstvene bezbednosti tog proizvoda", rekla je Kolinda Hrehorović.

Tako je, ističe, stavljen u legalne tokove onaj višak rakije koji se nalazio kod fizčkih lica i koji je predstavljao sivu ekonomiju.

Zakon omogućava registraciju velikog broja proizvođača što, kažu u Ministrastvu, garantuje izvoz.

Novina je i kategorizacija pića po međunarodnim standardima a to znači da će naša šljivovica biti konkurentna i na evropskom tržištu. Ostaje još da se donese pravilnik o geografskoj oznaci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво