MMF i Svetska banka hvale Srbiju

Srbija je za svoj bankarski sistem dobila mnoge pohvale od MMF-a i Svetske banke zbog restriktivne monetarne politike koju je vodila, i sa stanovišta likvidnosti i solventnosti naša zemlja se kotira najbolje u regionu, rekao za RTS guverner Radovan Jelašić.

U delegaciji Srbije na godišnjoj skupštini Svetske banke i MMF-a u Vašingtonu, učestvuju potpredsednik Vlade Božidar Đelić i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Jelašić je najavio da će Srbija nastaviti sa restriktivnom monetarnom politikom, za koju je dobila pohvale od MMF-a i Svetske banke, kao i do sada i dodao da to, međutim, ne znači da "izazova neće biti".

"Jedno je sigurno, a to je da ubuduće sve zemlje, pa i Srbija će morati da se oslanjaju na domaću štednju koja je i glavni izvor kreditiranja", rekao je Jelašić za Dnevnik RTS-a.

Guverner je kazao da se svetska privreda nalazi pred istorijskim izazovom, da su preduzete mnoge mere kako bi novac bio jeftiniji i kako bi se recesija zaustavila.

"Na to nećemo morati da čekamo dugo jer to je sada već pitanje dana", rekao je guverner.

On je dodao i da su se, poput Srbije, kod MMF-a mnoge zemlje prijavile za sklapanje finansijskih aranžmana.

Đelić: Mogućnost potpisivanja jednogodišnjeg sporazuma sa MMF-om

U otežanim okolnostima za svetsku privredu postoje velike mogućnosti za Srbiju da privuče investitore kojima je sada teže da posluju u određenim zemljama i mi imamo šansu da ojačamo u ovim momentima, izjavio je Božidar Đelić. Za tako nešto postoje dva uslova.

"Prvi je, i to je prvi cilj našeg dolaska ovde, da zaokružimo finansiranje naših ključnih infrastrukturnih projekata, pre svega Koridora 10", kazao je Đelić i dodao da s tim u vezi sa Svetskom bankom želi da postigne dogovor da od 600 miliona dolara ukupnog finansiranja dve trećine idu na Korridor 10, a da već sledeće godine taj iznos bude povećan za još 200 miliona dolara.

Srbija će takođe, naveo je Đelić, od Evropske investicione banke tražiti 500 miliona evra za iste namene, jer će pod uslovima na jeftin i održiv način jačati konkurentnost u okolnostima kada je kapitala sve manje i kada je on skuplji.

"Naš drugi cilj je da u ovim veoma otežanim okolnostima pošaljemo snažnu poruku o našoj stabilnosti celom svetu. To podrazumeva da imamo jedan veoma odgovoran budžet za 2009. godinu i on će biti ključni argument u razgovorima sa MMF-om", podvukao je potpredsednik Vlade za Betu.

Đelić je rekao da će se razmotriti i mogućnost potpisivanja jednogodišnjeg sporazuma sa MMF-om. 

"Samo želim da kažem da će taj program, ako do njega dođe, biti zajednički ne samo između Srbije i MMF-a, već i sa Svetskom bankom i Evropskom unijom, kao jedan sklop mera koji će obezbediti da Srbija pokaže da je stabilna i predvidiva zemlja u koju vredi investirati", reka je Đelić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара