Kapitalni remont pruge Beograd–Bar posle 40 godina

Barska pruga će posle 40 godina doživeti prvu veću rekonstrukciju. Ugovor o rekonstrukciji predviđa remont pruge od Resnika do Valjeva, duge 77 kilometara koji će u okviru ruskog kredita uraditi ruska firma "RŽD internacional". Vrednost radova je 80 miliona dolara, a glavni projekat uradio je saobraćajni institut CIP. Ovim remontom brzine vozova na ovoj deonici biće povećane za tri puta.

Čuvena krilatica iz tog doba "voz kreće sedamdest šeste" koja je bila u opticaju, dala je rezultat. Tada je u celoj bivšoj Jugolsaviji pruga od Beogarda do Bara imala strateški značaj da poveže barsku luku sa svim većim centrima u Jugoslaviji.

Međutim, posle mnogo godina taj pravac postao je međunarodni, tačnije trajektnom linijom Bar–Bari sada spaja jug Italije, a preko Beograda i Vršca, Italiju sa Rumunijom. Ovakav razvoj situacije traži posle 40 godina i novi pristup saobraćaju, povećanje kapaciteta i brzine na ovom putnom pravcu.

"Sada su brzine su rezultata samog stanja i one se kreću 40, 50 i 60 kilometara na čas, kako na kojoj deonici. Međutim, posle samog remonta imaćemo brzine koje će biti 110 kilometara na čas", ističe Novica Gotovina, glavni projektant sanacije pruge Beograd–Bar.

U CIP-u kažu da treba obnoviti svih 287 kilometara pruge Beogarad–Bar i da se predugo čekalo na popravku pruge, jer je obnova neophodna posle 20 do 25 godina. Ovim projektom rešava se pitanje i većeg dela pruge koja je nastradala u poplavama prošle godine

"Moram da kažem da bez obzira koje rokove ruska firma daje, oni će da ih ispune", navodi direktror CIP-a Milutin Ignjatović.

Planirano je da se rekonstrukcija završi u aprilu 2017. godine. Pruga se ne može predprojektovati, tvrde stručnjaci u CIP-u, zbog izuzetno teških uslova i brdsko-planinskih predela.

Ne mogu se postići veće brzine od 120 kilometara na čas, ali će se sigurno povećati kapacitet za prevoz tereta, podići nivo sigurnosti i rešiti problemi vezani za transport putnika na relacijama koje su poznate po višesatnim kašnjenjima.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво