Više od 400 preduzeća pred privatizacijom

Prema Zakonu o privatizaciji do kraja godine u Srbiji bi trebalo da se privatizuje oko hiljadu preduzeća sa društvenim kapitalom, ali će najverovatnije 400 firmi dobiti nove vlasnike, dok oko 600 preduzeća očekuje stečaj

Saradnik u Privrednoj komori Srbije Branislav Gulan rekao je  da postoji velika verovatnoća da se zakonom predviđeni rok za privatizaciju preduzeća sa društvenim kapitalom ponovo prolongira.

On je podsetio da Zakon o privatizacije predviđa da se preostala preduzeća u društvenom vlasništvu privatizuju do kraja godine ali da je problem u tome što je ostalo da se privatizuju firme koje nemaju veliku vrednost pa će stoga biti veoma teško da se za njih pronađu kupci.

Prema podacima PKS, ako se izuzmu velika javna preduzeća, u Srbiji su najvrednije kompanije već prodate, ali je šteta što je veliki deo novca dobijenog njihovom privatizacijom otišao u potrošnju a ne u pokretanje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika, ocenio je Gulan.

Vlada Srbije prošle godine usvojila je izmene Zakona o privatizaciju, kojima je 31. decembar 2008. godine utvrđen kao rok za okončanje privatizacije.

Predviđeno je da do tog datuma moraju da se objave pozivi za tendersku ili aukcijsku prodaju preostalih preduzeća koja su u društvenom vlasništvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво