Iz zemlje izneto više od 40 milijardi dolara

Iz Srbije je od 2004. do 2013. godine opljačkano čak 40,83 milijarde dolara jer je toliko ilegalno stečenog novca izneto iz zemlje, pokazuje najnoviji izveštaj američke organizacije "Global fajnenšel integriti", piše novosadski "Dnevnik".

Najnoviji izveštaj GFI daje preciznije podatke o nelegalnim tokovima novca, a dobijeni su naprednom analizom bilansa plaćanja i podataka o međunarodnoj trgovini, koje objavljuje Međunarodni monetarni fond, navodi novosadski list.

 

Analizom svih tih parametara GFI je utvrdio da je iz Srbije godišnje prosečno, za ovih deset godina iznošeno po 4,08 milijardi dolara "prljavog" novca, koji je stečen raznim kriminalnim aktivnostima kao što su utaje poreza, korupcija u privredi, ali i trgovina drogom, prostitucija i druge protivzakonite aktivnosti.

Po izveštaju GFI-ja, u ilegalnom iznošenju para Srbija je na nezahvalnom 35. mestu od ukupno 149 zemalja obuhvaćenih analizom, to jest plasirali smo se u donjem delu svetske liste jer je najbolja situacija u državi koja je 149.

Najveće "čišćenje" Srbije, prema izveštaju GFI, dogodilo se 2004. godine, kada je na ilegalan način iz zemlje izneto 9,8 milijardi dolara prljavih para, naglašava se tekstu Dnevnika.

Godinu kasnije olakšani smo za 6,4 milijarde dolara, da bi se potom pljačka spustila na 3,9 milijardi zelenih novčanica.

U poslednjem periodu, tačnije 2012. godine, izneto je 2,5 milijardi dolara, a 2013. oko 2,9 milijardi, stoji u izveštaju GFI-ja.

Novac je, naravno, iznošen takozvanim pranjem para.

Jedan od najjednostavnijih načina pranja novca je izdavanje fiktivnih računa.

Na primer, neka strana kompanija domaćoj firmi ispostavlja račun za izmišljene usluge. Potom ta domaća firma uplati izmišljeni dug za izmišljenu uslugu sa doznakom u inostranstvu.

Ispostavljeni račun međunarodna firma onda evidentira kao trošak u poslovnim knjigama domaće pravne osobe. Međunarodni i srpski igrač obično imaju istog vlasnika, ili su vlasnici povezane osobe.

Epilog svega je to da su pare završile "na sigurnom", negde u nekom sefu u inostranstvu.

Najviše novca od 2004. do 2014. godine ilegalno je izneto iz Kine, i to 1.390 milijardi dolara.

Na drugom mestu je Rusija, odakle je opljačakano 1.040 milijardi dolara, a treći je Meksiko s iznetih 528 milijardi američkih novčanica.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво