Nove žrtve finansijske krize u Rusiji i Japanu

Zbog posledica globalne finansijske krize, licencu je izgubila moskovska banka "Evrazia-Centr" pošto je imala problema s gotovinom, saopštila je centralna Ruska banka , a krah je doživela i 98 godina stara japanska osiguravajuća kuća "Jamato lajf inšurens", koja je zatražila sudsku zaštitu od poverilaca.

Oduzimanje licence banci "Evrazija-Centr" je prvi slučaj propadanja jedne finansijske institucije u Rusiji.

Centralna ruska banka je imenovala privremenu upravu banke do ustanovljenja stečajnog upravnika ili likvidatora.

Ruska duma, donji dom parlamenta, je usvojila zakon o povećanju gornje granice do kojih se garantuju bankarski ulozi sa oko 11.200 evra, na oko 20.000 evra, a zakon će važiti retroaktivno od 1. oktobra.

Duma je usvojila i paket mera podrške bankarskom sektoru, vredan oko 63 milijarde evra.

Od toga će vlada odobriti 50 milijardi dolara bankama i firmama radi refinansiranja njihovih inostranih dugova, a ostatak će biti na raspolaganju u formi kredita za banke.

Cilj tog paketa je da se povrati poverenje u ruski bankarski sektor i da se ožive akcije čije su vrednosti naglo opale.

Na ruskoj berzi se od srede ne trguje, zbog naglog pada vrednosti indeksa.

Moskovsko tržište akcija je obustavilo poslovanje 8. oktobra, sa namerom da ponovo proradi, ali se to nije desilo, dok je trgovanje na berzi RTS suspendovano na neodređen vremenski period, zbog drastičnog pada vrednosti deonica vodećih domaćih kompanija.

Trgovanje na dvema berzama je zaustavljeno posle propadanja oba indeksa za više od 10 procenata.

Ruske akcije su počele da padaju još u avgustu, zbog vojnog konflikta u Gruziji, a sadašnjem njihovom padu doprinosi i značajno pojeftinjenje nafte, koje ima negativan uticaj na energetske koncerne te zemlje na koje otpada trećina ruskih berzanskih indeksa.

U Japanu, dugovi starog osiguravajućeg društva su premašili vrednost njegove ukupne imovine od oko 84 miliona evra, popevši se na gotovo dve milijarde evra.

Globalna finansijska kriza, koja se u svet proširila iz SAD, naglo je smanjila vrednost japanskih akcija, a činjenica da osiguravajuće kuće počinju da imaju probleme je nagoveštaj da i penzioni fondovi mogu osetiti posledice krize, upozoravaju japanski analitičari.

Broj bankrotstava japanskih firmi se u septembru povećao za 34 procenta u odnosu na prošlu godinu, dok su japanske firme prošlog meseca zabeležile ukupno 1.408 bankrotstava.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво