Od izvoza maline 150 miliona dolara

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Milan Petrović izjavio je da je Srbija na izvozu voća u 2007. zaradila 1,7 milijardi dolara u čemu je malina učestvovala sa 150 miliona dolara

Otvarajući 46. privredno turističku manifestaciju 'Dan maline' u Brankovini, kod Valjeva, Petrović je precizirao da je izvoz voća jedini doneo suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije u 2007. godini.

On je najavio da će zemljoradnici od ponedeljka moći da koriste dugoročne kredite u poljoprivredi, u visini od 5.000 do 300.000 evra, što je uz kratkoročne kredite od 500.000 dinara, sa kamatom od pet odsto, direktni podsticaj države razvoju poljoprivrede.

Petrović je ocenio da bez pomoći države nema napretka poljoprivrede i stvaranja modernih farmera koji će u narednih šest godina moći da budu konkurentni farmerima iz zemalja Evropske unije.

Državni sekretar je dodao da u Srbiji trenutno ima 410.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, te da je cilj da se u proizvodnji maline ostvaruje rod od deset do 20 tona po hektaru, što bi obezbedilo rentabilnu proizvodnju.

Male pojedinačne parcele su osnovna prepreka da se na svetskoj pijaci bude konkurentan sa proizvođačima iz Poljske, Mađarske, Bugarske, Rusije, SAD ili Čilea, koji su najveći takmaci srpskoj malini, rekao je on.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи