Postavljen kamen temeljac za "Beograd na vodi"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predstavnik "Igl hilsa" Muhamed Alabar postavili su kamen temeljac za dve stambene kule, čime je zvanično počela izgradnja projekta "Beograd na vodi“, vrednog 3,5 milijardi evra.

Uz kamen temeljac premijer Vučić i Alabar ubacili su i "vremensku kapsulu" s porukama, a zatim su i bacili prve lopate čime su označili početak gradnje projekta "Beograd na vodi". 

Premijer Aleksandar Vučić je na svečanosti pre polaganja kamena temeljca, izjavio da postavljanjem kamena temeljca za projekat "Beograd na vodi" Srbija ispisuje nove stranice istorije, ističući da se prestonica kroz istoriju menjala nabolje, nekad i protiv volje "zatucane većine", preneo je Tanjug.

Vučić je, navodeći da je danas veliki dan za Srbiju i njene građane, zahvalio svima koji su od početka verovali u taj projekat i koji se nisu plašili kritika, posebno šeiku Muhamedu bin Zajedu, predstavniku "Igl hilsa" Muhamedu Alabaru i gradonačelniku Beograda Siniši Malom.

Premijer je rekao da se danas postavlja kamen temeljac za prvi od dva miliona kvadrata, odnosno prva od milion lopata koje će Beogradu dati novi prostor za bolji život.

Navodeći da od danas u Beogradu niče novi grad, Vučić je rekao da će stanove, kule i hotele graditi srpske firme i radnici, te da će projekat koji će vredeti 3,5 milijardi evra uposliti na desetine hiljada ljudi.

"To više nije san i obećanje, već danas postaje stvarnost", rekao je Vučić i dodao da prostor na kome će biti izgrađen "Beograd na vodi" nikoga nije zanimao u proteklih sedamdeset godina, već su sa neuglednih baraka i smetlišta mnogi skretali pogled.

Premijer je rekao da su se mnogi podsmevali projektu, ali da on ima poštovanja i za taj deo javnosti jer, kako je naveo, u Srbiji uvek bilo lakše biti protiv nego za.

Vučić je rekao da su kroz istoriju veliki projekti često počinjali nečim što su mnogi mogli nazvati samovoljom pojedinaca, podsetivši i da su glavni projekti – pokretači razvoja Beograda u početku bili tako okarakterisani.

"Napradak i rad su bile reči kojih smo se vrlo često plašili, ali Beograd je za razliku od nas znao i rastao, nekad i protiv volje zatucane većine", rekao je Vučić.

On je zato rekao da Beograd treba pitati da li želi da raste, da se gradi, da li želi još radnika, hotela, novih tehnologija... 

Alabar: "Beograd na vodi" pravi dragulj

Predstavnik "Igl hilsa" Muhamed Alabar izjavio je da je projekat "Beograd na vodi" pravi dragulj i da se sada otkriva tek jedan njegov deo.

Alabar je u obraćanju zahvalio premijeru Aleksandru Vučiću na posvećenosti i veri u ovaj projekat i državnim i gradskim organima na tome što je sve tako brzo i kvalitetno do sada urađeno.

"Ono što smo zajedno postigli ovih godinu i po dana je neverovatno – imamo isti cilj da promenimo ovaj ambijent i napravimo napredak za Beograd i Srbiju" rekao je Alabar.

Kako je rekao pre nekoliko dana objavljen je ugovor o tom projektu, a danas se postavlja kamen temeljac prve dve kule i to predstavlja prvu tačku gde će biti stambenih objekata, hotel, prodavnice, restorani, parkovi...

Alabar je podvukao da ovo nije projekat samo za one koji će u njemu živeti, već za sve građane Beograda i Srbije koji će ovde dokaziti da se zabave, provedu, trguju, rade ili jednostavno samo uživaju u reci, gradu...

Prema njegovim rečima, svaki grad mora da ima ekonomsko čvorište, a razvoj obale biće pokretač razvoja Beograda.

On je dodao i da će projekat "Beograd na vodi" istovremeno privući investicije, podstaći turizam, biznis...

Alabar je ukazao i da se sa nadležnim državnim organima i gradskim službama radi na tome da se očuva nasleđe okoline i da se ono poštuje i ostane nedirnuto.

"Rukovodstvo vaše zemlje veruje da možemo da uradimo nešto dobro za narod i mislim da svi treba da dobiju priliku da nešto dobro učine i zato mi ovo i radimo. Obećavam vam da će biti sjajnih stvari koje će uslediti narednih meseci", poručio je Alabar.

Postavljanju kamena temeljca prisustvovali su gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik RS Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije, ambasadori...

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da projekat "Beograd na vodi" svi treba da podrže, a na polaganje kamena temeljca je došao, kako je rekao, upravo zbog podrške i da poruči građanima Srbije da ih sunarodnici u RS uvek posmatraju i raduju se projektima koji doprinose razvoju.

Ovaj projekat, prema njegovim rečima, ne samo da rešava problem urbanog izgleda ovog dela Beograda, nego menja svest o tome na koji način je moguće "nešto što je pre bilo zapušteno staviti na najveće standarde urbano-građevinske, ekonomske, kulturne i svake druge dimenzije".

"Srbija treba da podrži ovaj projekat i okupi se oko njega, jer će on privući investitore koji su dokazani na nekim drugim destinacijama", poručio je Dodik.

Dve stambene kule imaće 296 stanova, odnosno oko 60.000 kvadratnih metara, a prodaja stanova po principu registracije zainteresovanih za kupovinu, počeće 3. oktobra, kada će se znati cena kvadratnog metra i kvadratura.

U saopštenju kompanije "Beograd na vodi" navodi se da će prvi stambeni objekti u ovom naselju sa pogledom na reku Savu i Savsku promenadu biti inspirinsan arhitektonskim nasleđem Beograda i predstavljati kombinaciju istorijskih simbola ovog dela grada i moderne gradnje.

U znak obeležavanja otvaranja Savske promenade organizovan je niz aktivnosti i događaja u ovom delu grada do sredine oktobra.

Posetioci od danas mogu da uživaju u bogatom zabavnom programu, uključujući modne revije, Lego izložbu, plesne i akrobatske nastupe umetničke i zanatske radionice, koncerte i di-džej nastupe, sajmove i raznovrsne kioske sa brzom hranom.

U ovom periodu biće raznovrsnih sadržaja za uživanje cele porodice uz aktivnosti namenjene deci, uključujući sportove i igre i muzičku radionicu.

Kada "Beograd na vodi" bude završen Savska promenada će imati brojne porodične atrakcije uključujući plutajuću vodenu platformu, igralište za decu i amfiteatar ispod starog Savskog mosta.

Pored toga tu će biti i pešačke zone na otvorenom, a trenutne aktivnosti i događaji daju uvid u to kako će izgledati život na Promenadi.

"Beograd na vodi" biće veliko integrisano naselje i sadržaće komercijalna čvorišta, hotele, obrazovne institucije i zdravstvene objekte, ali i javno šetalište duž obale dugo dva kilometra, kao i parkove sa atrakcijama za slobodno vreme.

"Beograd na vodi" će imati i kulturni i istorijski trg, čime doprinosi pozicioniranju Beograda kao kulturne i umetničke destinacije regiona.

Vučić: Beograd će biti posećeniji od Budimpešte 

Investitor koji će graditi "Beograd na vodi" nije vlasnik ni pedlja zemlje dok ne izgradi određeni objekat, ponovio je premijer Aleksandar Vučić dodajući da oni nemaju šta da odnesu iz Srbije.

"Oni nisu vlasnici ni pedlja zemlje dok ne izgrade određeni objekat. Oni nemaju šta da ukradu, nemaju šta da uzmu i odnesu. Tek kada izgrade objekat onda idemo u konverziju na površini tog objekta u proporciji 68-32, dakle opet izvlačimo profit iako nismo ni dinara za to dali", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da niko nema pravo da mu priča o tržišnoj vrednosti "nečega što je 70 godina vredelo nula".

Projekat "Beograd na vodi" će, kako je premijer rekao, dovesti do rasta BDP-a, rasta zaposlenosti, a glavni grad će za deset godina biti turistički centar posećeniji od Budimpešte.

Odgovarajući na pitanje čime garantuje da će projekat biti izgrađen na vreme, direktor "Igl hilsa" Muhamed Alabar je rekao da se nada "da ćemo iznenaditi građane i biti bolji nego što smo obećali".

"Treba nam i nešto sreće. Ovo nije nimalo lako, mi volimo da radimo teške stvari i znam da ćemo uspeti", istakao je on i dodao da je optimističan imajući u vidu i ekonomski napredak Srbije i efikasnost Vlade Srbije.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво