Читај ми!

Prvu zgradu "Beograda na vodi" projektovali srpski inženjeri

U Savskom amfiteatru danas će biti postavljen kamen temeljac za izgradnju "Beograda na vodi", a na Prvom programu RTS-a od 16.20 možete pratiti prenos svečanosti. Projekat prve zgrade "Beograda na vodi" uradila je srpska projektantska kuća "Mašinoprojekt", a raščišćavanje Savskog amfiteatra i postavljanje betonskih šipova povereno je domaćoj građevinskoj operativi. Glavni izvođač radova je "Energoprojekt".

Da bi dozvola za gradnju stigla na vreme i počela gradnja prve stambene kule "Beograda na vodi", arapski investitor posao je poverio srpskoj firmi sa iskustvom u projektovanju od pedeset godina.

"Zadatak 'Mašinoprojekta' je bio da od već preuzetog idejnog koncepta ovog objekta izradi kompletnu tehničku dokumentaciju shodno Zakonu o planiranju i izgradnji, što je podrazumevalo izradu idejnog rešenja za lokacijske uslove, idejnog projekta, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje radova", kaže komercijalni direktor "Mašinoprojekta" Srđan Mandić.

Na projektovanju prve zgrade "Beograda na vodi" šest meseci je radilo tridesetak arhitekata i inženjera. Kako kažu, bio je to za njih veliki izazov da sve što je arapski investitor zamislio stave u plansku dokumentaciju.

"Mi smo se trudili da unapredimo i razvijemo projekat, da ga prilagodimo našim uslovima i mogućnostima izvođenja, mentalitetu ljudi koji će tu živeti", kaže vodeći projektant "Mašinoprojekta" Emina Savić.

Investitor potvrđuje da je sve spremno za polaganje kamena temeljca "Beograda na vodi". Savska promenada je završena, a na obali Save napravljen je prvi objekat, restoran "Savanova".

"Ovaj prostor postaje mala oaza za sve ljude koji žele da uživaju u prostoru pored reke. Pruža mnoštvo sadržaja za sve uzraste, imamo dečje igralište, prelepo novo šetalište, imamo novu biciklističku stazu. Očekujemo da ovaj projekat otvori više od 20.000 radnih mesta i trenutno na projektu imamo angažovane tri srpske firme", navodi direktor projekta "Beograd na vodi" Nikola Nedeljković.

I proizvođači građevinskih materijala, koji sada rade sa 40 odsto kapaciteta, svoju šansu za izlazak iz krize vide u ovom projektu.

"Insistirali smo na tome da se naši građevinski materijali primene kroz projekte. Očekujemo da će i građevinske firme koje su već bile na listi za izvođenje radova 'Beograda na vodi' biti angažovane", kaže Viktor Kobjerski iz Odbora za građevinarstvo PKS-a.

Obaveza Srbije je da raščisti lokaciju na Savi od 100 hektara, raseli i isplati sve vlasnike objekata na tom potezu, a arapski investitor da obezbedi finansiranje i završi projekat.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво