Читај ми!

Državno zemljište na prodaju, šansa za mala gazdinstva

U Srbiji, polovina državnog zemljišta nije obrađena. Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, čija je javna rasprava u toku, trebalo bi da omogući racionalnije i ekonomičnije upravljanje državnim zemljištem i privlačenje investitora.

U najvećoj žitnici – Vojvodini neobrađena je trećina državnog zemljišta. U centralnoj Srbiji čak 87 odsto. Državna zemlja biće i na prodaju. Zemljoradnici koji poseduju do 30 hektara moći će da kupe do 20 hektara zemlje na teritoriji lokalne samouprave gde žive najmanje tri godine, sa periodom otplate do pet godina.

"Novina je da ćemo ono zemljište koje tri uzastopne godine nije izdavano u zakup ponuditi na korišćenje, besplatno korišćenje za period do pet godina s tom mogućnošću da oni koji ga obrađuju tih pet godina steknu pravo i da ga nadalje koriste u zakup do 20 godina", kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Njive će moći da se zakupe na period od 25 godina, a velikim investitorima, bilo da su domaći ili strani, biće ponuđena mogućnost zakupa do 30 godina i to do 30 odsto poljoprivrednog zemljišta u nekoj opštini.

"Ukazali smo na jednu apsolutnu neminovnost novih investicija u poljoprivredi, od investicija u navodnjavanje, u nove tehnologije do investicija u mehanizaciju, u ljude, imajući u vidu da praktično imamo ostarela domaćinstva koja se bave poljoprivredom, a da je ovo jedan resurs koji u velikoj meri može rešiti nezaposlenost u našoj zemlji", kaže Miroslav Miletić, potpredsednik PKS-a.

U pripremi zakona učestvovala su i udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Zoran Milićević iz Saveza proizvođača agroprivrede kaže da stočari u centralnoj i južnoj Srbiji svaštare da bi preživeli. On smatra da treba da se pokrene stočarska proizvodnja, prerada, a da je potrebno i brendirati te proizvode i tako izvoziti. 

Miro Đurović iz Saveza proizvođača agroprivrede Srbije kaže da mala i srednja gazdinstva imaju svoju šansu da dobiju zemljište na legalan način.  

Prema do sada potpisanim sporazumima sa EU stranci će moći da kupuju zemlju u Srbiji od 1. septembra 2017. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво