Читај ми!

Romanovska rasa, "rols rojs" među ovcama

Srpsko-ruski centar za ovčarstvo i romanovsku rasu ovaca osnovan je u Kuzminu, kod Sremske Mitrovice. Ova, kako je još zovu i carska rasa, u Srbiji je priznata od ove godine i za njen uzgoj se mogu dobiti subvencije od države. Osnivači veruju da bi ona zbog svojih karakteristika mogla da pomogne da se zanovi i unapredi srpsko ovčarstvo.

Nju smatraju "rols rojsom" među ovcama. Najsličnija je buflonu, ima sivu vunu, osetljiva je na stres. Njeno meso smatra se delikatesom, a vuna može da se šiša i tri puta godišnje. Romanovska rasa, poreklom iz Rusije, s razlogom ima epitet carska.

"Ranostasna rasa, reč je o rasi sa visokim reproduktivnim sposobnostima, znači da daje veliki broj potomaka po jagnjetu i rasa koja može mnogo da doprinese unapređenju produktivnosti u stadu", kaže Jelena Radaković iz Osnovne odgajivačke službe, selekcijske službe.

Veterinar Vladan Babić objašnjava da je romanovska rasa veoma otporna. "Nismo imali nikakvih zdravstvenih problema konkretno na ovoj farmi i nismo imali nijednu intervenciju", dodaje Babić.

Slaviši Njegiću ovčarstvo je porodično zanimanje. Sa ovom rasom upoznao se još osamdesetih. U Srbiju je tek prošle godine uspeo da uveze stado koje je skupljao po celom svetu. Ima i 20 ovnova kojim je i kumovao – Rajka, Raspućina, Rudija, Rembranta.

"Mi treba da koristimo prednosti koje pruža romanovska rasa da dobijemo domaću ovcu koja će kompenzovati naše resurse, pašnjake koje imamo u neograničenim količinama i da dobijemo ovcu koja će dati tri jagnjeta godišnje. Neka startna investicija da bi se čovek ozbiljnije počeo baviti ovčarstvom je oko 5.000 evra", ukazuje Slaviša Njegić.

Ovce ove rase jagnje se dva puta godišnje, a mogu da ojagnje i do šest jaganjaca. Postoje primeri i kada ih je bilo 11 živorođenih. Upravo osnivanje centra za ovčarstvo i romanovsku rasu ovaca u Kuzminu ima za cilj, kažu osnivači, da, između ostalog, sačuva genetiku ove rase. Za sada u Srbiji ima nekoliko stotina romanovskih ovaca na desetak farmi.

Vladimir Dobrašinović iz Srpsko-ruskog centra za ovčarstvo i romanovsku rasu ovaca navodi da je ideja da se u Srbiji pomogne mladim ljudima da se bave ovčarstvom jer postoje idealni uslovi.

"Potreba za ovčijim mesom u svetu je ogromna i to je u poljoprivredi možda jedna od grana gde je zarada sigurna. Sto dvadeset ovaca meleza romanovske i bilo koje ovce mogu da obezbede pristojnu egzistenciju jednoj četvoročlanoj porodici", ističe Dobrašinović.

Ovce ne prodaju svakome, a ko želi ozbiljno i odgovorno njihovim uzgojem da se bavi može ih čak i dobiti na poklon. U Centru planiraju da ove godine jedno stado poklone Crnoj Gori.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво