Gorivo skuplje za petinu

Kina je povećala cene goriva za 18 proceneta kako bi smanjila sve veću potrošnju energenata. Zbog poskupljenja goriva rekordna inflacija i u Kini i u Indiji.

Na pumpama u Kini gorovo je skuplje za čak 18 proceneta. Tim potezom zamišljeno je da se zaustavi rastuća energetska potrošnja u zemlji. Istovremeno to će povećati inflaciju, koja je rekordna u poslednjih 12 godina.

Znajući za poskupljenje, kineski vozači čekali su u dugim redovima pred pumpama, gde im je rečeno da će biti usluženi tek kad nove cene stupe na snagu. To je izazvalo buru nezadovoljstva.

I u Indiji je gorivo poskupelo za 10 procenata. Zbog toga inflacija iznosi 11 odsto, što je najviše u poslednjih 13 godina.

Posle vesti o poskupljenju goriva u Kini, cene nafte na svetskim tržištima su pale. Laka, američka nafta pojeftinila je za 4,75 dolara, na 131,93 dolara za barel.

Analitičari kažu da bi manja potražnja u Kini bila krupan činilac u obaranju cena nafte u svetu. Kineska štampa istovremeno piše da je poskupljenje izazvano "skokom cena na međunarodnom tržištu".

Provincija Sečuan, pogođena prošlog meseca katastrofalim zemljotresom, je izuzeta od poskupljenja.

Vlada u Pekingu je poslednji put podigla cene goriva za oko 11 odsto u novembru prošle godine. Od tada su bile zamrznute da bi se sprečio rast inflacije. Politika zamrzavanje je, međutim, dovela do nestašice goriva na pumpama pošto su se domaće rafinerije našle pod teškim pririskom rasta cene nafte u svetu.

Većina analitičara je očekivala da će vlada izdržati i da neće dirati u subvenciosane cene goriva do Olimpijskih igara u avgustu, da bi izbegla bilo kakav nagoveštaj socijalnih nemira.

Sa novom cenom od oko 75 dolarskih centi za litar, benzin u Kini je i dalje za četvrtinu jeftiniji nego u SAD, a za trećinu nego u Velikoj Britaniji.

Na kineskim pupama cene su se udvostručile od 2003. godine, ali je nafta na svetskim berzama poskupela za više od četiri puta.

Benzin u Nju Delhiju skuplji je za 10 odsto. Inflacija u Indiji dostigla je 11 procenata, što je najviše u poslednjih 13 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара