Plate rastu brže od bruto domaćeg proizvoda

Građani nemaju visoke plate, ali dobijaju više nego što Srbija ima. Povećana javna potrošnja i narušena makroekonomska stabilnost.

Tokom prethodnih osam godina, zarade su rasle u proseku 15 odsto, dok je privredni rast bio oko pet odsto, rekla je jedna od autora studije Centra za liberalno demokratske studije, Danica Popović, i naglasila da privredni ambijent nije konkurentan ukoliko zarade rastu brže od bruto domaćeg proizvoda.

Kako se navodi u studiji, najveći rast plata zabeležen je između maja 2006. i maja 2007. godine, u predizbornom periodu.

Prosečan rast realnih plata tada je iznosio 26 odsto, pri čemu su zarade najviše povećane u sektoru osiguranja, 55 odsto, a najmanje u prerađivačkoj industriji, oko 20 odsto.

Bruto plata u Srbiji u proseku je malo viša od 40.000 dinara, pri čemu najviše plate koje premašuju 55.000 imaju zaposleni u javnim državnim i lokalnim preduzećima, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се