Читај ми!

Potpisan ugovor za "Beograd na vodi" vredan 3,5 milijardi evra

U Beogradu je potpisan Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi", čija je vrednost oko 3,5 milijardi evra, a koji bi trebalo značajno da pokrene srpsku privredu, uposli građevinsku industriju i obezbedi nova radna mesta. Ovo je prilika da se u delo sprovedu najbolje prakse širom sveta, poručuje predsednik UO "Igl hilsa" Muhamed Alabar.

Ugovor su potpisali potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Upravnog odbora "Igl hilsa" Muhamed Alabar i direktor "Beograda na vodi" Aleksandar Trifunović.

Ceremoniji potpisivanja je prisustvovao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, prenosi Tanjug.

Prema potpisanom ugovoru, Republika Srbija će biti vlasnik 32 odsto kapitala, dok će partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) biti vlasnik 68 odsto kapitala.

Potpisnici ugovora su Vlada Srbije i kompanija "Belgrade Waterfront Capital Investment LLC", čiji je vlasnik kompanija "Igl hils", navedeno je u ugovoru u koji je Tanjug imao uvid.

Za finansiranje projekta "Beograd na vodi" kompanija "Igl hils" će obezbediti 300 miliona evra i 150 miliona evra u formi kapitala, uz dodatnih i 150 miliona zajma u formi pozajmice osnivača kompanije.

Potvrđeno je da će projekat trajati maksimalno 30 godina, od čega 50 odsto projekta mora biti završeno u prvih 20 godina, a prilikom izvođenja radova domaći izvođači radova imaju prednost.

"Igl hils" će dodatno odboriti Republici Srbiji zajam od 90 miliona evra za preseljenje železničkih objekata iz Savskog amfiteatra kao i 40 miliona evra za završetak procesa eksproprijacije.

Kompanija "Igl hils" je ugovorom prihvatila da im se izda zemljište na dugoročni zakup od 99 godina, tako da se ta zemlja ne prodaje, a zgrade koje se nalaze u različitim režimima zaštite od strane države neće biti uklanjane.

One će po modelu zgrade zadruge ostati u državnom vlasništvu i biti obnovljene i korišćene za kulturne sadržaje. U pitanju su Hotel "Bristol", zgrada Železničke stanice, kao i Fabrika papira Milana Vape.

Ukupnu bruto građevinsku površinu činiće dva miliona kvadratnih metara što stambene, što komercijalne površine, kao i maloprodajne, kulturne zone i zone za zabavu.

Kula Beograd biće visoka oko 200 metara, a tržni centar će imati više od 140.000 kvadrata bruto površine za izgradnju.

Planirano je 6.000 stanova, 24 grupacije kancelarijskih prostora i osam hotela.

Kada je reč o zelenim površinama, one će biti na ukupno 7,3 hektara, površina "Belgrejd voterfront promenade" pet hektara, a zelenila i otvorenog prostora 12,87 hektara.

Savsko šetalište će biti dugačko 1,8 kilometara, a centralni park 2,7 hektara.

Mihajlovićeva: Veliki dan za Srbiju i Beogradu 

Mihajlovićeva je, posle potpisivanja ugovora, rekla da je ovo veliki dan za Beograd i Srbiju.

"Beograd radi sve što može danas da ne bi ostavio za sutra, jer su sutra neki novi izazovi", rekla je Mihajlovićeva.

Uz ovaj projekat će budućim generacijama ostaviti moderniji, lepši i otvoreniji Beograd i Srbiju, poručila je Mihajlovićeva.

"Srbija i Beograd grade i ovo je velika mogućnost da zaposlimo građevinsku, mašinsku i svaku drugu industriju", dodala je Mihajlovićeva.

Očekuje da će ugovor biti realizovan u predviđenom roku. "Hajde da već krajem ovog leta počne izgradnja, a od onda Beograd bude stecište onih koji će doći ovde da žive", rekla je ministarka odgovarajući na novinarska pitanja o prodaji stanova.

Mihajlovićeva je dodala da ta prodaja zavisi od ponude i tražnje, ali da je sigurno da Beograd pokazuje trend razvoja i da ništa neće ostati neprodato. Beograd neće snositi rizik ako nešto ostane neprodato, a takvog rizika po svim analizama nema, naglasila je Mihajlovićeva.

"Beograd i Srbija neće izgubiti, već samo mogu da dobiju, tako što će se ovde zaposliti građevinska industrija i što će se u Beogradu raditi, jer svaka investicija je šansa da kompanije rade i ljudi dobiju posao", dodala je ona.

Mihajlovićeva je naglasila i da je Vlada u poslednjih godinu dana pokazala da je sve što je obećala – i uradala, istakavši da niko nije verovao da će biti izmešteni stari brodovi, pa je to urađeno, da niko nije verovao da će biti donet zakon za taj projekat, a on je usvojen, kao i da niko nije verovao da će biti potpisan ugovor, a danas je potpisan.

Alabar: "Beograd na vodi" može da pogura ekonomski rast

Muhamed Alabar je rekao da je današnje potpisivanje ugovora važan korak, jer, kako kaže, ovakav projekat može da ima neverovatan efekat na ekonomski rast.

"Ovaj dan je važan za građane Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije. Ovo je dan koji bi trebalo da slavimo kao početak i jačanje saradnje naše dve zemlje", rekao je Alabar na konferenciji za novinare povodom potpisivanja ugovora.

Prema njegovim rečima, projekat poput ovog značajan je i zato što može da ima neverovatan efekat na ekonomski rast.

"Mislim da je naša obaveza ono za šta smo se i opredelili, a to je da oživimo ovaj deo Savamale ispred naše firme i Vlade Srbije. Obećali smo Vladi da ćemo na ovom projektu koristiti najnaprednije tehnike i dizajn i to ćemo i uraditi", poručio je prvi čovek "Igl hilsa", kompanije partnera na projektu iz UAE.

Na konstataciju novinara da deo javnosti ne veruje da će projekat biti realizovan, Alabar je odgovorio da je njegova opredeljenost za "Beograd na vodi" zasnovana na dva stuba: jedan je premijer Aleksandar Vučić, bez čije podrške i pritisaka ne bi imali takvu motivaciju, a drugi stub je vlada UAE.

Istakao je da je ta zemlja u poslednjih 18 godina realizovala projekte vredne između 15 i 20 milijardi dolara i da, ako to nije garant za realizaciju projekta, garancija je pritisak vlada dve zemlje.

Alabar je istakao da Srbija ima premijera "koji se retko viđa u svetu" i čestitao mu na "neverovatnoj organizaciji". Naveo je da je srpski premijer pokazuje veliku strast prema svojoj zemlji i ovom projektu, što, kako je rekao, nije sreo u 14 zemalja u kojima posluje.

"Beograd na vodi" je prilika da se u delo sprovedu najbolje prakse širom sveta, rekao je Alabar i dodao da je ponosan što je na tom projektu angažovan tim za dobrobit naroda. "Nadamo se da narod to može da prepozna", istakao je Alabar.

Govoreći o pozitivnim efektima koje će "Beograd na vodi" imati za Srbiju, Alabar je ukazao na činjenicu da i Vlada Srbije vrši pritisak da u realizaciji tog projekta budu uključeni kako lokalna radna snaga.

Alabar je podsetio i da su Beograd i Srbija predstavljeni u Kanu u Francuskoj, gde je projekat "Beograd na vodi" bio "glavna zvezda" i da je zadobio interesovanje velikog broja investitora. 

Mali: Važan dan za budućnost Beograda

Potpisivanje ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi" važan je dan za Srbiju i početak ostvarenja višedecenijskog sna, a taj projekat je značajan za budućnost glavnog grada, jer će doprineti zapošljavanju i pokrenuti privredu i građevinsku industriju, rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Čestitao je Vladi Srbije i predsedniku Upravnog odbora "Igl hilsa" Muhamedu Alabaru potpisivanje ugovora o zajedničkom ulaganju i početku izgradnje projekta.

"Projekat je važan i zbog toga što kroz ovako važan projekat pokazujemo da smo stvorili pozitivno investiciono okruženje, da možemo da privučemo velike investitore i da ih zadržimo", rekao je Mali i zahvalio Alabaru što je odlučio da deo svog novca, znanja i vremena uloži u Srbiji.

Ukazujući na značaj projekta, gradonačelnik je ukazao i da nema nijednog tako velikog projekta koji se realizuje u Evropi.

Zahvalio je premijeru Aleksandru Vučiću na posvećenosti, ističući da bez njegove vizije, usmerenja i podrške ne bi imali tako prijateljske i čvrste odnose sa UAE.

Takođe je istakao da je važno da se ispune svi postavljeni rokovi i da se projekat realizuje na vreme.

Prema njegovim rečima, do sada je srušeno 190 objekata na području gde će biti prva faza "Beograda na vodi", preseljeno 90 porodica, uklonjeno 46 brodova.

Ispred zgrade Geozavoda pre potpisivanja ugovora okupile su se dve grupe građana. Jedni koji podržavaju projekat i drugi koji se protive izgradnji "Beograda na vodi". Nezadovoljni građani nosili su transparente na kojima je pisalo "Ne davimo Beograd". Među grupama nije bilo sukoba, ali jeste verbalnih prozivki.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво