Srbija će imati dovoljno hrane

Srbija će po završetku žetve raspolagati dovoljnim količinama ratarskih proizvoda za podmirenje sopstvenih potreba, kao i količinama za izvoz na nivou desetogodišnjeg proseka za pšenicu, kukuruz, suncokretovo ulje, šećer, izjavio je ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Kada su u pitanju prinosi najvažnijih ratarskih kultura, suša je, prema izjavama stručnjaka, doprinela gubitku roda u iznosu od 10 do 15 odsto, rekao je Dragin u razgovoru za  "Novosti".

"Možemo reći da su kod pšenice, uljane repice i suncokreta zabeleženi prinosi iznad desetogodišnjeg proseka. Veći prinosi očekivani su kod kukuruza i soje, a izostali su zbog manjka padavina", objasnio je Dragin.

Na pitanje može li se na neki način pomoći poljoprivrednim proizvođačima da bi se uticalo na smanjenje cena hrane u Srbiji, ministar je odgovorio da će "Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU otvoriti vrata, što će neminovno voditi u uslove oštrije konkurencije i pritiska na cene poljoprivrednih prehrambenih proizvoda".

On je podsetio da se nalazimo u procesu pristupa Svetskoj trgovinskoj organizaciji, "što očekujemo da će biti sledeće godine, pa će i po tom osnovu doći do liberalizacije tržišta".

Prema rečima Dragina, jednostrana primena prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU nije u interesu poljoprivrede naše zemlje u ovom trenutku

"Prvog dana primene SSP, ukinućemo carine za 40 odsto domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (oko 1.000 proizvoda), u trenutku kada ni izdaleka nismo spremni za nadolazeću konkurenciju, oličenu u proizvodima EU zemalja, često višestruko subvencioniranih u odnosu na naše", objasnio je Dragin.

On je dodao da Srbija nema dovoljno sredstava da unapredi konkurentnost domaće poljoprivrede, a pretpristupna pomoć EU namenjena u ovu svrhu joj još nije dostupna.

SSP sa Evropskom unijom, prema njegovim rečima, "predstavlja svakako najbitniji ugovorni odnos za poljoprivredu u istoriji naše zemlje. On je jasan signal naše volje da postanemo članica ovog velikog sistema i jasna poruka stranim investitorima o stabilnom političkom i ekonomskom kursu naše zemlje".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво