Zbog svetske krize skuplji stambeni krediti

Guverner NBS Radovan Jelašić smatra da će se Srbija naći "na udaru" svetske finansijske krize, jer će porast cene novca uticati na poskupljenje stambenih kredita.

"Uz sve domaće brige, zadesiće nas i posledice poskupljenja novca, kao jednog od glavnih efekata globalnog finansijskog posrnuća", rekao je Jelašić i ocenio da se svetska kriza na nas, ipak, neće odraziti tako drastično da stambeni krediti budu obustavljeni, ali će biti skuplji.

To ne mora da znači da će građani krov nad glavom plaćati više, jer je logično očekivati da će istovremeno, ako je tražnja manja, doći do pada cene nekretnina, rekao je guverner u intervjuu "Večernjim novostima".

Guverner je rekao da je Srbija na najboljem putu da 2008. godinu završi sa jednocifrenom inflacijom, čemu doprinose pad svetskih cena nafte i hrane, restriktivna monetarna politika, stabilan kurs domaće valute, kao i zarade koje do sada nisu pratile povećanje inflacije u prvom delu ove godine.

"Ipak, NBS mora da razmišlja na srednji i duži rok. Za nas je ključno pitanje šta će biti sa inflacijom tokom 2009. Tim pre što se u međuvremenu dogodila finansijska kriza svetskih razmera, koja doprinosi skupljem novcu i smanjenju stranih investicija, na šta Srbija ne može da utiče, niti da se od takvih negativnih posledica odbrani", naveo je Jelašić

Guverner je naglasio da je, ipak, pitanje "da li ćemo uraditi ono što možemo - da te negativne efekte ne povećavamo ekspanzivnom fiskalnom politikom, već da doprinesemo da inflacija bude niža".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво