Investicioni fondovi za klimu

Razvijene zemlje daće više od 6,1 milijardu dolara da zemlje u razvoju usvoje čistije tehnologije i smanje emisiju gasova koji stvaraju efekat stalklene bašte.

Na donatorskoj konferenciji Svetske banke predstavnici deset zemalja (Australije, Francuske, Nemačke, Japana, Holandije, Norveške, Švedske, Švajcarske, Velike Britanije i SAD) obavezali su se da će dati sredstva za projekte koje će finansirati međunarodni investicioni fondovi za klimu od 2009. godine.

U okviru tih fondova biće Fond za čiste tehnologije i Strateški fond za klimu, kojima će upravljati Svetska banka i multilateralne banke za razvoj.

Fond za čiste tehnologije će investirati u projekte koji doprinose prenosu ili ugradnji tehnologija sa niskim nivom ugljenika, i koji dugoročno smanjuju emisiju štetnih gasova.

Strateški fond za klimu će biti fleksibiliniji i moći će da finansira široki spektar programa vezanih za klimatske promene.

SAD su obećale dve milijarde dolara tokom naredne tri godine, Britanija 1.4 milijardi dolara, i Japan do 1,2 milijarde dolara.

"Ova sredstva pokazuju da može da se ostvari razvoj sa niskom emisijom ugljenika, koji ne škodi klimi", rekao je Endru Stir, direktor britanskog odeljenja za Međunarodni razvoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво