Читај ми!

Rusija: Moguća zabrana uvoza voća i povrća iz Srbije

Rusija bi mogla da zabrani uvoz voća i povrća iz Srbije zbog mogućeg reeksporta jabuka iz Poljske, prenose RIA novosti. Srpskim vlastima dat je rok od deset dana za dodatna objašnjenja o porastu izvoza jabuka na rusko tržište.

Julija Trofimova, portparolka "Roselkoznadzora", ruskog tela za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda, rekla je za RIA Novosti da bi mogao da bude zabranjen uvoz "svih biljnih proizvoda" iz Srbije.

Tokom vikenda, "Roselkoznadzor" je objavio izveštaj u kojem se navodi da je zabeležen znatan porast izvoza jabuka iz Srbije u Rusiju, pa je od kolega iz Srbije zatraženo objašnjenje.

"Sumnjamo da je reč o reeksportu, najverovatnije poljskih jabuka", rekla je Trofimova.

Ipak, Trofimova je napomenula da to ne mogu da sigurnošću da kažu jer čekaju reakciju iz Srbije.

"Smatramo da je deset dana dovoljno da iz Srbije dobijemo odgovor. Ukoliko ga ne dobijemo, ledi zabrana uvoza", navela je Trofimova i dodala da se zabrana ne bi odnosila samo na jabuke već na "sve biljne proizvode".

Posle sve češćih izveštaja o pokušajima da se "zaobiđe" embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja članica Evropske unije, ruske vlasti ograničile su uvoz voća i povrća iz Ukrajine i Albanije, zatim mesa i povrća iz Moldavije, kao i uvoz mesa iz Crne Gore.

U Ministarstvo poljoprivrede nije stiglo upozorenje

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković kaže da nije dobila nikakve zvanične informacije Rusije da se sumnja da je povećan izvoz jabuka iz Srbije na rusko tržište, prenosi Beta.

"Nismo dobila nikakve informacije niti su nam upućeni zahtevi i traženi bilo kakvi rokovi. Verujem da su samo u pitanju navodi medija, ali u svakom slučaja je dobro da se pojača kontrola i da se eventualni problemi na vreme sankcionišu i kazne oni koji su u tome učestvovali", rekla je Bogosavljević Bošković novinarima.

Ministarka ne isključuje mogućnost da je neko, "uprkos svim naporima i merama predostrožnosti", falsifikovao fitosanitarni sertifikat i pod tim falsifikatom izvezao robu u Rusiju.

Ukazala je da će, ukoliko je to tačno, nadležne služe Srbije i Rusije to ispitati, a eventualani počinioci će biti kažnjeni.

"Po informacijama Ministarstva poljoprivrede, izvoz jabuku na tržište Rusije prošle godine povećan je za oko 40 odsto u odnosu na 2013. godinu", rekla je Bogosavljević Bošković i dodala da je uverena da je rast izvoza rezultat preusmeravanja sa drugih tržišta na Rusiju.

Ministarstvo poljoprivrede, istakla je, ima dobru saradnju i redovnu komunikaciju sa službama Rusije i da svakodnevno komuniciraju, s ciljem da se poštuju izvozne procedure i standardi kvaliteta poljoprivrednih proizvoda.

"Mi smo našim kolegama u Rusiji dostavili tražene podatke o obimu prozvodnje voća i povrća, i po tim podacima jasno je da su naši izvozni potencijali daleko veći od količina koje smo u prošloj godini plasirali na tržište Rusije", rekla je ministarka.

Podsetila je da je, sa ciljem da se poštuju odgovarajuće izvozne procedure, napravljen i sistem najave izvoznih pošiljki voća i povrća iz Srbije ka Rusiji, uz fitosertifikate.

Srbija tako unapred Rusiji šalje fotokopije sertifikata da bi se sprečile eventualne zloupotrebe i njihovo falsifikovanje.

Ljajić: Nećemo dozvoliti da se zabrani izvoz u Rusiju

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je da Srbija nije zvanično dobila nikakvu informaciju iz Moskve o zabrani izvoza jabuka iz Srbije u Rusiju, ali je ocenio da je reč o upozorenju koje mora biti ispitano.

"Nećemo dozvoliti da bude zaustavljen izvoz na rusko tržiste", rekao je Ljajić na konferenciji za novinare u Podgorici nakona razgovora sa crnogorskim ministrima.

Po njegovim rečima, prošle godine izvoz jabuka iz Srbije na rusko tržište porastao je za 60 odsto, ali Srbija i dalje ima tržišne viškove jabuka.

"Imamo za izvoz 330.000 tona, a u svet smo izvezli 127.000 tona", rekao je Ljajić i dodao da je istovremeno uvezeno jabuka za 5,9 miliona evra, od čega uvoz iz EU bio vredan 3,7 miliona evra.

Ljajić je naglasio da je Srbija spremna da sve podatke dostavi vlastima Rusije.  "Ukoliko postoji reeksport najstrožije ćemo to sankcionisati", poručio je Ljajić.

Ministar je najavio da će u naredena dva dana biti sastanak predstavnika ministarstava trgovine i poljoprivrede Srbije da bi se uporedili podaci i razjasnila situacija. "Ne verujem da će doći do zabrane izvoza u Rusiju", kaže Ljajić.


 

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво