Читај ми!

Matković: Samo amateri bi zatvorili Železaru

Bivši direktor "Železare Smederevo" Duško Matković rekao je da nije zainteresovan da ponovo vodi Železaru i da se neće prijaviti na javni poziv Vlade Srbije, ali da je spreman da savetima i sugestijama pomogne onima koji odlučuju o sudbini te kompanije i ocenio da bi je samo amateri zatvorili.

Duško Matković je u intervjuu Radio Beogradu istakao da je prošle godine u ovo vreme "ljudima iz Nemanjine" sugerisao da je u ovakvoj tržišnoj situaciji menadžment ugovor najbolje rešenje.

"Menadžment ugovor kakav planira Vlada je prava stvar za Železaru. Budući tim treba da ima jaku međunarodnu dimenziju ali treba uključiti i domaće stručnjake, pogotovo u logistici, tehnologiji i komercijali.

Čini mi se da se prilike na tržištu kreću povoljno, pa uz podršku Vlade i premijera kakvu Železara ima, za dve do tri godine, uz krvav rad i dobar menadžment, strateški partneri će sami dolaziti u Železaru" rekao je Duško Matković.

Odbacio je tvrdnje "takozvanih stručnjaka, analitičara, političara i biznismena stvorenih u tranziciji" da je Železara večiti gubitnik koga treba zatvoriti.

"Dilema oko toga da li treba zatvoriti Železaru ili ne za mene ne postoji. Podelu u javnosti oko tog pitanja nazivam podelom na amatere i profesionalce. Profesionalci znaju da je Železara osnov funkcionisanja metaloprerađivačke industrije, namenske industrije i izvoza", rekao je Matković.

Odbacio je ocene da Železara ima višak radne snage i podsetio da je u njegovo vreme, (od 1991. do 2001. godine) u Železari i pridruženim kompanijama radilo 15.000 ljudi, od kojih 11.000 u Smederevu.

"Danas, kada nema sankcija, kada je tržište otvoreno, nema razloga da dobar menadžment ne uposli 5.500 radnika", ocenio je Matković.

Radio podseća da je Matković, osim kao visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, devedesetih godina bio poznat i kao direktor Železare koji je u njenim pogonima organizovao proizvodnju pečurki, zbog koje je bio izložen podsmehu političkih protivnika.

"Pečurke su bile samo jedan od 50 projekata mini-profitnih centara, kakve smo u vreme sankcija organizovali u Železari. Proizvodnja pečurki organizovana je u podzemnim halama koje su bile mračne i tople, a neiskorišćene. Od pečuraka smo isplaćivali 40 plata i izdržavali 40 porodica", rekao je Matković.

Naglasio je da se i danas ponosi tim i drugim projektima koji su pokrenuti kako bi radnici "u pakleno vreme mogli redovno da primaju zarade, svakog prvog i 15. u mesecu", rekao je Matković.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво