Читај ми!

Inicijativa za toplovod od TENT-a do Beograda

Pokrenuta inicijativa za obnovu projekta toplovoda od Obrenovca do Beograda. Tender za izradu studije o izvodljivosti projekta biće raspisan do kraja januara 2015. godine.

Privredna komora Beograda saopštila je da je zajedno sa Gradom Beogradom, Termoelektranom Nikola Tesla, Elektroprivredom Srbije i Beogradskim elektranama pokrenula inicijativu za obnovu projekta toplovoda od Obrenovca do Beograda, prenosi Beta.

Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić kaže da će se pažljivo izabrati model realizacije i finansiranja toplovoda, kao i najpovoljnija opcija, jer je reč o projektu koji vredi mnogo, a donosi još više.

U saopštenju se naglašava da je na sednici Upravnog odbora te komore Miletić rekao da će se birati između kredita, realizacije ključ u ruke i javno-privatnog partnerstva.

Prema njegovim rečima, više svetskih kompanija je već pokazalo spremnost da uđe u ovaj projekat i da ga finansiraju, kao i da su interes najavili, pored kineskih, i partneri iz Nemačke i Francuske.

Gradski sekretar za energetiku Marko Stojanović rekao je da se na teritoriji Beograda proizvodi 50 odsto energije u Srbiji i troši 40 odsto ukupne energije u državi.

Stojanović je ocenio da su se ekonomski parametri potpuno promenili u odnosu na one od pre dve decenije kada je projekat toplovoda startovao i da je on danas ekonomski isplativ i energetski neophodan.

Prema njegovim rečima, Beograd svake godine u energente za grejanje investira oko 150 miliona evra, od čega 120 miliona evra izdvaja za gas.

"Zahvaljujući toplovodu bilo bi supstituisano od 30 do 35 odsto uvoznog gasa, a Beograd bi pored grejanja razvio i projekat daljinskog hlađenja", naveo je Stojanović.

Direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić podsetio je da je pre 20 godina Vlada Srbije proglasila toplovod za projekat od nacionalnog značaja i naveo da ove toplane greju 300.000 stanova, 20.000 poslovnih objekata i milion ljudi.

Istakao je da je inicijativa za izgradnju toplovoda pokrenuta jer je u pitanju najbolji, najisplativiji i najlogičniji projekat i da bi se investicija od 200 miliona evra, koliko je potrebno uložiti u TENT, i još toliko u sam toplovod, veoma brzo isplatila.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво