Rusija će ispuniti obaveze isporuke gasa Srbiji

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da će Rusija ispuniti svoje obaveze za isporuke gasa u Srbiju i Evropu.

"Sve ugovorne ubaveze će biti u potpunosti ispunjene", rekao je Čepurin na konferenciji "Svet u 2015.", prenosi Tanjug.

Čepurin je naveo da je Evropska komisija blokirala ruske poteze i stalno govorila o političkoj pretnji koju navodno donosi gas iz Rusije, te najavljivala smanjenje zavisnosti od ruskog gasa.

Cilj Rusije je, prema njegovim rečima, bio maksimalno integrisanje u jedinstveni ekonomski i energetski sistem sa EU.

Čepurin je rekao da se ruska kompanija Gasprom, međutim, suočila sa čvrstim opiranjem saradnji.

"Priča Južnog toka je tužna. To je bio projekat od uzajamne koristi u kojem je učestvovalo osam zemalja i koji je bio veoma skup, ali je pružao ogromne prednosti", rekao je CCepurin.

Ruski dipolomata je ocenio da se ekonomska i geopolitička uzajamna zavisnost istoka i zapada Evrope "verovatno nekome nije svidela".

"Sada je doneta odluka o povećanju kapaciteta gasovoda u Crnom moru. Na granici Turske i Grčke biće uspostavljen distributivni centar iz kojeg gas moze biti isporučen drugim zemaljama", rekao je Čepurin.

"To je zanimljiv poduhvat, kojem mogu da se pridruže evropski partneri, članice i zemlje koje nisu članice EU. Ali, to će već biti drugi projekat", zaključio je ruski ambasador.

Razvoj saradnje na političkom i ekonomskom planu

Ruski ambasador kaže da će Rusija nastaviti da razvija saradnju sa Srbijom kako na političkom, tako i na ekonomskom planu - svuda gde se poklapaju nacionalni interesi dve zemlje.

"Tamo gde postoji nacionalni interes Srbije i Rusije, gde se oni podudaraju, mi ćemo tamo i nastaviti saradnju", koja se, kako je dodao, bazira na političkom i ekonomskom dijalogu.

Podsetivši na posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu 16. oktobra, Čepurin je najavio da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetiti Moskvu 9. maja na Dan pobede, kao i da je poseta premijera Aleksandra Vučića Moskvi planirana u prvoj polovini naredne godine.

"Tako da će se politički dijalog nastaviti i ostaju velike suštinske mogućnosti za razvoj političkih odnosa", rekao je Čepurin.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, ruski ambasador je istakao da je robna razmena u prvih 10 meseci povećana skoro za 27 odsto, da Rusija zauzima treće mesto među inostranim partnerima Srbije, drugo mesto po uvozu i četvrto po srpskom izvozu.

Ogromne mogućnosti saradnje postoje u domenu energetike, kao što su proširenje kapaciteta preduzeća Banatski dvor, izgradnja gasno-turbinih električnih stanica, izgradnja interkonektora, koji mogu da naprave od Srbije energetski centar regiona, istakao je Čepurin.

On je ocenio da Srbija nema mnogo uspešnih primera privatizacije uz učešće inostranih kompanija, ali da NIS predstavlja uspešnu priču, a dobro posluju i drugi ruski investitori poput Lukoila i Sberbanke.

Rusija će nastaviti modernizaciju srpske železničke infrastrukture, a u ponedeljak počinje izgradnja dela na stanici Krnjača za šta će se koristiti se savremene ruske tehnologije, najavio je Čepurin istakavši da će biti isporučeno 27 ruskih dizel vozova.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 18. dec 2014, 17:43) - anonymous [neregistrovani]

posteno govoreci

pa zato sto su Rusi kupili gomilu gvozdja pred zatvaranjem postrojenja, i investirali 500 miliona eura i pretvorili NIS u giganta koji izvozi naftu. E, sada je dobar jer je profitabilan, sada bi ga vratili.

(četvrtak, 18. dec 2014, 15:14) - anonymous [neregistrovani]

@Braćo Rusi...

Nista Rusima nije poklonjeno oni su platili i ispostovali sve po ugovorima,zamenio si teze tadasnja vlada Srbije je kriva za veoma nepovoljan ugovor po Srbiju,njima je tada valjalo kada su potpisali ugovore sa Ruskom stranom,tako da mi nije jasno otkud ljudima ideja da Rusija treba nesto da vraca...

(četvrtak, 18. dec 2014, 14:45) - anonymous [neregistrovani]

Braćo Rusi...

Sad lepo vratite NIS, pošto ste ga kupili za mnogo male pare jer ste obećali Južni tok...
Ne ulazim u to ko je kriv, znam samo da Srbija nije, a pošto nema krivice Srbije, vratite vi lepo ono što vam je za obećanje Južnog toka poklonjeno...