Ko je zaustavio "Južni tok"

Predsednik Tomislav Nikolić kaže da Rusija ne bi odustala od izgradnje "Južnog toka" da Moskvi nije postalo jasno da Evropska unija neće dozvoliti taj projekat. Nemačka kancelarka tvrdi da Evropa nije otkazala "Južni tok" i da ga nijedna od evropskih država članica nije odbacila.

"Južni tok" je bila i tema razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovom. Kako javlja Rojters, Merkelova podržava zahtev Bugarske da se obnove pregovori sa Rusijom o tom gasovodu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da treba ispitati sva pravna pitanja u vezi s projektom "Južni tok" i o novim mogućnostima razgovarati sa ruskom stranom.

Merkelova ističe da nemačka privreda ima veoma dobra iskustva sa Rusijom kao pouzdanim partnerom i podseća da su brojni ugovori za taj projekat već potpisani.

"Kada je reč o gasovodu 'Južni tok', možemo da kažemo da ga Evropa nije otkazala. Nijedna od evropskih država članica nije ga odbacila, već je Rusija izrazila sumnje. Mislim da je važno da se otvoreno govori sa Rusijom o tome kako će se stvari razvijati na osnovu važećih zakona", kaže Merkelova.

I bugarski premijer Bojko Borisov još se nada da će se problemi rešiti.

"Saglasni smo da ćemo nastaviti pregovore sa Rusijom u skladu sa evropskim pravnim normama", kaže Borisov.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da bi dogovor Rusije i EU bio olakšanje i za Srbiju.

"Ostavimo da to ostane pa da vidimo šta će biti, mada je meni predsednik Putin više delovao kao da neće biti 'Južnog toka', te da traži alternativu za prodaju gasa i izgleda da to radi sa Turskom", rekao je Nikolić.

"Ja bih voleo da se Rusija i EU dogovore oko 'Južnog toka'. To bi bilo ogromno olakšanje i za Srbiju i za Evropsku uniju, i pokazalo bi se da Evropska unija i Rusija mogu da sarađuju. Iz EU dobijem jednu priču, iz Rusije drugu, ne znam u čemu je spor", kaže Nikolić. 

Ruski predsednik Vladimir Putin iznenadio je Evropu 1. decembra kada je objavio da odustaje od gradnje "Južnog toka", navevši kao razlog protivljenje Evropske unije.

broj komentara 20 pošalji komentar
(utorak, 16. dec 2014, 11:32) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor na Juzni tok

Zapravo samo nastavak. Posto ce gas biti doveden do EU, sada EU moze do mile volje da dalje gradi i daje u zakup ta gasovod firmama koje zadovoljavaju 3. energetski sporazum. Ali baksis ide ocito Turskoj.
Sto se tice ove posete Merkelove Bugarskoj uopste mi nije jasno kakve veze ima Merkelova sa tim kad je ocito SAD "odradio" posao.

(utorak, 16. dec 2014, 10:20) - nebo [neregistrovani]

zakon

Taj zakon je napisan da bi sprecavao juzni tok, zasto bi ga menjali?

(utorak, 16. dec 2014, 10:12) - Воронцов [neregistrovani]

Нема ништа од Јужног тока

ЕУ јњ крива што се не гради "Јужни ток". Они су променили раније договорене услове и тражили су оно што Русија није могла прихватити.По налогу ЕУ Бугарска није прихватила изградњу без нових услова Европске комисије. Тиме је постало бесмислено правити подводни гасовод до обала Бугарске која даље не дозвољава градњу. Зато је сада потписан меморандум са Турском о изградњи "Турског тока". Дакле одустајање од "ЈУжног тока" није био никакав трик ради притиска на ЕУ већ озбиљна одлука озбиљних људи. Ако се оствари "Турски ток" ту су се већ појавиле компаније из ЕУ, попут компаније из Словачке , заинтересоване да граде даље гасовод за потрошаче у ЕУ. У томс лучају гас се купује од Турске јер она постаје посредник у профаји.То је оно што је Путим рекао, може неко договорити да му роба долази у стан, а може ићи и у продавницу по робу. Сад ће та продавница бити Турска уместо да је свака заинтересована држава имала гас директно у својој држави.

(utorak, 16. dec 2014, 08:54) - anonymous [neregistrovani]

Borko

Da Rusija treba da izgradi Juzni tok onako kako hoce SAD i EU i posle da ga pokloni zemljama kroz koje prolazi. To je uslov SAD i EU ako hoce da prodaju gas. Malo morgen. Ako su Rusi glupi neka pristanu na njihove uslove. Ako hoce gas nega idu na granicu pa neka kupuju. Ima ko hoce sa Rusijom da saradjuje, a da je ne pljacka.

(utorak, 16. dec 2014, 08:53) - anonymousRadovan [neregistrovani]

A Ja sam za Putinovo resenje

Bez obzira na stetu koju ce imati Srbija,Ja sam za drugu varijantu,koja ce samo uskovitlati EU,u kojoj vlada zakon cinizma,i moc najmocnijih.Rusija je osam godina cekala saglasnost Bugarske,koja je potpisala medjudrzavni ugovor,pre ulaska u EU,kao i Madjarska,ali navikli na privilegije,ovog puta[kad kajanju nema kraja]traze pomoc od Merkele,kojoj je Putin javno okrenuo ledja,ka Istoku.Sve su bitke izgubljene,a za ostalo videcemo uskoro.

(utorak, 16. dec 2014, 07:40) - Pedja [neregistrovani]

Dobro je

Dobro je što nema ništa od famoznog projekta "Južni tok". Što manje zavisimo od Rusije, to bolje!

(utorak, 16. dec 2014, 07:12) - ☺ [neregistrovani]

Južni tok ili jok?


Čak i u slučaju da se ne bi gradio "Južni tok" a bude se gradila gasovodna mreža preko Turske, uloga Srbije ostati će ista, jer je kroz Srbiju najbliži put do EU a dokaz tome je i to da Turci najčešže putuju upravo preko Srbije u EU.

(utorak, 16. dec 2014, 06:53) - anonymous [neregistrovani]

...

EU prisiljava svoje clanice i kandidate da menjaju sopstvene Zakone i Ustave, a oni sami ne zele da promene Zakon koji koci Juzni tok.

(utorak, 16. dec 2014, 01:48) - anonymous [neregistrovani]

bb

Mislim da nas primijer treba da vrsi jak pritisak na "partnere" u eu. Nemci su se obezbedili north streamom a balkan ostao bez gasa. To je ne prihvatljivo ako hocemo u eu. !!

(utorak, 16. dec 2014, 01:07) - Jovica [neregistrovani]

Leb nad pogacom

Moskva je već podnela tužbu STO u vezi s Trećim energetskim paketom Evropske unije. Ovaj dokument se pojavio ubrzo nakon što su potpisani osnovni sporazumi o „Južnom toku“. „Energetski paket“ ne dozvoljava kompanijama koje vade gas da budu vlasnici magistralnih cevovoda koji se nalaze u regionu.