Читај ми!

Lajčak: Obustava "Južnog toka" logična i dobra

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak ocenio je odluku o obustavljanju izgradnje gasovoda "Južni tok" kao pozitivnu za Slovačku i logičnu, jer, kao ističe, projekt nije bio u skladu sa evropskim energetskim pravilima.

"Slovačku bi negativno pogodila izgradnja gasovoda 'Južni tok'. Ne samo da bi zaobišao Ukrajinu već i Slovačku i nestala bi naša uloga ključne tranzitne zemlje. Sa aspekta naših ekonomskih i političkih interesa ovo je dobro rešenje", rekao je slovačkim medijima Lajčak.

Šef slovačke diplomatije upozorio je da "Južni tok" ne bi predstavljao diverzifikaciju izvora energija za EU, već bi samo značio drugu trasu, javlja agencija SITA, a prenosi Beta.

"Istovremeno, logično je (obustavljanje Južnog toka) zato što u EU važe izvesna pravila koje je definisao treći energetski paket a projekt Južnog toka, onako kako je predstavljen, ta pravila nije poštovao", rekao je Lajčak.

Šef slovačkog preduzeća za transport gasa Eustrim Tomaš Mareček izjavio je još ove jeseni da bi podrška Brisela izgradnji "Južnog toka" bila jasan signal da Evropska unija nije spremna da podrži ukrajinske proevropske ambicije i da Ukrajina nije solidan partner za tranzit gasa.

Mareček je naglasio da su on i njegova kompanija veliki zagovornici uvoza ruskog gasa u Evropu ali da "Južni tok" ne bi toliko pomogao njihovom ruskom partneru "Gaspromu", koliko bi naneo štete Ukrajini.

"Potencijalna podrška 'Južnom toku', posebno ako bude potpuna, nije pozitivna podrška našem partneru (Gaspromu) već je to u stvari apsolutno neprijateljski korak prema Ukrajini", rekao je tada Mareček.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво