Lajčak: Obustava "Južnog toka" logična i dobra

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak ocenio je odluku o obustavljanju izgradnje gasovoda "Južni tok" kao pozitivnu za Slovačku i logičnu, jer, kao ističe, projekt nije bio u skladu sa evropskim energetskim pravilima.

"Slovačku bi negativno pogodila izgradnja gasovoda 'Južni tok'. Ne samo da bi zaobišao Ukrajinu već i Slovačku i nestala bi naša uloga ključne tranzitne zemlje. Sa aspekta naših ekonomskih i političkih interesa ovo je dobro rešenje", rekao je slovačkim medijima Lajčak.

Šef slovačke diplomatije upozorio je da "Južni tok" ne bi predstavljao diverzifikaciju izvora energija za EU, već bi samo značio drugu trasu, javlja agencija SITA, a prenosi Beta.

"Istovremeno, logično je (obustavljanje Južnog toka) zato što u EU važe izvesna pravila koje je definisao treći energetski paket a projekt Južnog toka, onako kako je predstavljen, ta pravila nije poštovao", rekao je Lajčak.

Šef slovačkog preduzeća za transport gasa Eustrim Tomaš Mareček izjavio je još ove jeseni da bi podrška Brisela izgradnji "Južnog toka" bila jasan signal da Evropska unija nije spremna da podrži ukrajinske proevropske ambicije i da Ukrajina nije solidan partner za tranzit gasa.

Mareček je naglasio da su on i njegova kompanija veliki zagovornici uvoza ruskog gasa u Evropu ali da "Južni tok" ne bi toliko pomogao njihovom ruskom partneru "Gaspromu", koliko bi naneo štete Ukrajini.

"Potencijalna podrška 'Južnom toku', posebno ako bude potpuna, nije pozitivna podrška našem partneru (Gaspromu) već je to u stvari apsolutno neprijateljski korak prema Ukrajini", rekao je tada Mareček.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. dec 2014, 15:35) - anonymous [neregistrovani]

@Lajcak

Lajćak nije premijer Češke, već Slovačke. A Češka je još od početka konflikta i rata sankcijama pokušavala da razumno reaguje i da se koliko-toliko suprotstavlja besmislenim potezima Brisela-Vašingtona.

(ponedeljak, 15. dec 2014, 15:01) - anonymous [neregistrovani]

Lajcak

Naravno da je obustava Juznog toka dobra odluka za Cesku jer je to u njenom interesu.Ali to je kratkovida izjava gospodina Lajcaka,i u stvari on se polako dodvoruje EU i USA da bi dobio glas za gen sekretara UN.

(ponedeljak, 15. dec 2014, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

Energetski paketi

I tako sada Evropa može sama da pravi svoj gasovod po kakvom god paketu želi, ali problem je što za to nema para.
A i da ima, šta će kroz njega teći?
Sve ostale opcije za snabdevanje iz alternativnih zemalja nemaju ni približno potreban kapacitet.
A setili su se i Turske (koja već dvadesetak godina pregovara sa EU i koja im je jasno stavila pre nekog vremena do znanja da je Turska potrebnija EU nego EU Turskoj), čim je pokrenuta mogućnost gasovoda preko te zemlje. Kako su odmah potrčali ka Turcima.
Sve u svemu biće Evropi dovoljno hladno da se ohlade usijane glave.

(ponedeljak, 15. dec 2014, 14:15) - Vlado [neregistrovani]

Obustava "Južnog toka" logična i dobra

Svak navodi vodu na svoj mlin...