Читај ми!

Šreder: EU glavni krivac za krah "Južnog toka"

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder smatra da je osnovni razlog za zaustavljanje projekta "Južni tok" to što je EU sve vreme htela da spreči njegovu izgradnju.

Gerhard Šreder je izjavu o "Južnom toku" dao na zatvorenom sastanku rusko-evropskih poslovnih krugova u Moskvi, javio je Tas, prenosi Tanjug.

"Razumem 'Gasprom' koji je uz podršku ruskog predsednika objavio odustajanje od dalje izgradnje gasovoda. Zašto? Najvažniji razlog je to što je Evropska unija sve vreme nastojala da spreči izgradnju 'Južnog toka', u početku pomoću gasovoda 'Nabuko', koji je na kraju zbog rizika 'sahranjen', a zatim pomoću birokratskih trikova", rekao je Šreder.

Dao je primer Bugarske na koju je EU vršila pritisak koji je na kraju rezultirao time da ona nije dala potrebne dozvole.

"Znam što to znači jer radim u 'Severnom toku'. Svaki dan kašnjenja košta. Zato mi je jasno, iako mi nije drago, što je 'Južni tok'  zaustavljen", rekao je Šreder na sastanku koji je inicirala turska građevinska kompanija "Renesans konstrakšen", a organizator poslovnog programa Kreon enerdži.

Šreder je ukazao da je još jedan razlog odustajanja od projekta "Južni tok" pad tražnje gasa u Evropi i rastući gubici. Kompanija koja sve plaća mora i na to da obrati pažnju, dodao je.
"Ali glavni razlog je odbijanje Brisela da prizna da 'Južni tok' daje mogućnost za poboljšanje snabdevanja Evrope gasom. To je već istorija", rekao je bivši kancelar Nemačke.

"Što se tiče sporazuma Rusije s Turskom, to je odluka suverenih država u koje ne treba da se mešamo. One će dobiti mogućost za privredni rast koje su se ostale evropske zemlje odrekle", ukazao je Šreder.

Bivši nemački kancelar je naglasio da Rusija i "Gasprom" nisu napravile grešku i neće odustati od ozbiljnog tržišta kakvo je Evropa.

Šreder je posebno skrenuo pažnju da ne treba prekidati ekonomske veze, nego ih jačati kako bi i politički odnosi bili bolji. "Potrebno je podržavati sve moguće veze. Ne treba voditi međunarodnu politiku sankcijama i kontrasankcijama nego obratiti pažnju na očuvanje poverenja među kompanijama i među ljudima koji u njima rade", zaključio je Gerhard Šreder.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 1. decembra objavio da Rusija ne može da nastavi s projektom izgradnje gasovoda "Južni tok", jer se Evropska unija tome protivi. Gasovod je procenjen na 15,5 milijardi evra i trebalo je da isporučuje u Evropu 67 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво