Objavljen tender za Železaru Smederevo

Agencija za privatizaciju objavila je javni poziv za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare "Smederevo" kupovinom udela od 80,01 odsto tog preduzeća, dok će Republika Srbija zadržati vlasništvo ostatka kapitala.

Prema podacima iz tendera, vrednost novčanog kapitala Železare je 16,7 milijardi dinara, dok je nenovčani kapital oko 2,7 milijardi dinara, prenosi Beta.

Pravo učešća na tenderu imaju investitori čiji je godišnji prihod u poslednje tri godine pojedinačno bio najmanje 300 miliona dolara, preračunato u valuti zemlje u kojoj posluje.

Obaveza kupca biće da do kraja 2016. godine pokrene proizvodnju u visokoj peći dva u Železari koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći jedan.

Rok za podnošenje prijava je 5. januar 2015. godine, a privatizaciona dokumentacija zainteresovanim kupcima je dostupna od 9. decembra.

Zahtev za otkup dokumentacije treba da bude dostavljen Agenciji do 22. decembra.

Vlada je na jučerašnjoj sednici odlučila da pokrene postupak privatizacije Železare "Smederevo", modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije i metodom javnog prikupljanja ponuda.

Odlučeno je i da državni poverioci otpišu dug Železari, sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine, pod uslovom uspešnog okončanja dokapitalizacije.

Formirana je komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva i utvrđeni kvalifikacioni uslovi i kriterijumi za rangiranje ponuda.

Naknada za otkup privatizacione dokumentacije iznosiće 10.000 evra, a zainteresovani ponuđači su dužni da na ime ozbiljnosti ponude uplate depozit od 100.000 evra.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je da je stiglo deset prijava investitora za privatizaciju Železare "Smederevo", a najozbiljniji kupac Železare je američki "Esmark".

Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog "Ju-Es Stila" koji se povukao zbog gubitaka.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a ruski "Uralvagonzavod" se jedini javio na poziv, ali nije dostavio obavezujuću ponudu.

Vrednost proizvodnje Železare Smederevo je oko 340 miliona evra, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 milijardi evra.

Država Železari mesečno daje 8,5 do 10 miliona evra, ali to preduzeće bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i za sirovine još 145 miliona evra.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 05. dec 2014, 18:58) - Застава [neregistrovani]

Зашто уопште продајемо?

Чим има толико заинтересованих значи да се сада бизнис са челиком исплати на светском тржишту.

А кад поново падну цене онда ће да нам је продају назад као што је било прошли пут?Па ми покривамо губитке.

А кад се тај бизнис исплати онда дамо неком да он убире профите.
А да још нису испитане ни раније неправилности лепо је објаснио коментатор пре мене.

(petak, 05. dec 2014, 14:06) - anonymous [neregistrovani]

kako je moguce

Vec par meseci vucic i njegovi javno izjavljuju kako je esmark najbolji ponudjac a tek sada je raspisan tender i treba da da se otkupi dokumentacija. Znaci zelezara je unapred prodata ali nije receno za koje pare. Kada ce odgovarati oni koji su zelezaru prodali amerima za 24 miliona dolara a onda je kupili od istih za 1 dolar uz prihvacene obaveze od 17 milijardi dolara kako je pisalo u nasoj stampi i da li cemo i sada slicno proci. Za sve im je pokrice briga za 5-6.000 radnika, a niko ne pominje fabrike [irom srbije koje su zaposljavale 5,10 pa i vise hiljada adnika i sada uopste ne rade. Sramota.

(petak, 05. dec 2014, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

E boze

Koliko godina taj tender traje.