Читај ми!

Putin: Rusija obustavlja projekat "Južni tok"

Pošto Evropska unija nije htela da podrži izgradnju gasovoda, Rusija je primorana da se povuče iz projekta "Južni tok", rekao je Vladimir Putin, javlja "Raša tudej". Moskva i Ankara dogovorili se o izgradnji morskog gasovoda kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Putin je istakao da je stanovište Evropske komisije bilo kontraproduktivno. "Zapravo, ne samo da Evropska komsija nije pružila nikakvu pomoć u realizaciji projekta već je i stvarala prepreke", dodao je Putin.

"Ako Evropska unija ne želi da se sprovede projekat 'Južni tok', on neće ni biti sproveden", napomenuo je Putin.

"Pošto još nismo dobili dozvolu Bugarske, mislimo da u aktuelnoj situaciji Rusija ne može da nastavi realizaciju tog projekta", rekao je Putin novinarima.

Prema njegovim rečima, Rusija će, počev od sledeće godine, smanjiti cenu gasa za Tursku za šest odsto. Dodao je da je "Gasprom" odlučio da "poveća za tri milijarde kubnih metara" isporuku ruskog gasa Turskoj "kako bi zadovoljio" potrebe te zemlje.

Prošle godine, 13,7 milijardi kubnih metara gasa upumpano je Turskoj preko gasovoda "Plavi tok".

Naveo je da je Rusija spremna da izgradi gasni centar na tursko-grčkoj granici za snabdevanje jugoistočne Evrope tim važnim energentom, kako bi se kompenzovao gubitak "Južnog toka".

U međuvremenu, šef "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da je "Južni tok" – mrtav. To je to. Projekat je zatvoren, rekao je Miler za Rojters.

Miler je rekao da su se Moskva i Ankara dogovorili o izgradnji morskog gasovoda kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Naveo je da će 14 milijardi kubnih metara dobijati Turska, a ostala količina ići će do granice Turske i Grčke, preneo je Tas.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво