Читај ми!

Najveća solarna elektrana u Srbiji

Puštena u rad solarna elektrana u Kladovu, koja je najveća u Srbiji. U ovaj projekat domaći investitor uložio je tri miliona evra. Elektranu u rad pustio ministar rudrastva i energetike Aleksandar Antić.

Aleksandar Antić je rekao da Kladovo, posle najveće Hidroelektrane "Đerdap", dobija i najveću solarnu elektranu u Srbiji, čime ta opština postaje veliki proizvođač električne energije, prenosi Tanjug.

"Ovo je veliki dan za Kladovo i investitora 'Solaris enerdži' i za celu Srbiju, kao i ukupan energetski sistem zemlje", poručio je Antić i najavio da će država i dalje podržavati ulaganje u obnovljive izvore energije.

Pohvalivši mlade ljude, domaće investitiore što su imali hrabrosti da ulažu u obnovljive izvore energije i tako značajan energetski objekat, Antić je naveo da će ta elektrana u letnjim mesecima, kada su najsunčaniji dani, proizvoditi polovinu struje neophodne za snabdevanje Kladova.

Podseća da Srbija sada proizvodi 21 odsto struje iz obnovljivih izvora energije, a da ćemo do 2020. godine morati da dobijamo 27 odsto zelene energije od ukupne potrošnje struje.

"Ovakvi projekti su značajni za dostizanje tog cilja", kaže ministar.

Dodaje da su obnovljivi izvori energije budućnost i da će biti jedan od prioriteta resornog ministarstva i Vlade Srbije.

"Nastavljamo sa politikom subvencionisanja obnovljivih izvora energije i ugovorima o statusu povlašćenih proizvođača struje iz obnovljivih izvora", ističe Antić i najavljuje da Srbiju u narednih nekoliko godina očekuju ozbiljne investicije u energiju vetra, vredne nekoliko milijardi evra.

Solarna elektrana u selu Velesnica, u opštini Kladovo, smeštena je na 4,5 hektara zemljišta, a ukupna površina solarnih panela je 13.600 metara kvadratnih.

Ukupna snaga elektrane je dva megavata, a danas je pušten u rad drugi blok elektrane.

Direktor i suvlasnik "Solaris enerdžija" Miloš Kostić kaže da će investitor graditi još dva bloka, snage dva megavata, te elektrane, u koju će uložiti dodatna tri miliona evra.

Navodi da je na izgradnji prvog i drugog bloka bilo angažovano po 30 ljudi i značajan broj domaćih kompanija, podizvođača radova i da će četiri stručna radnika biti stalno zaposlena u ovoj solarnoj elektrani.

Predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina ukazuje da je ova elektrana veoma značajna za Kladovo, naročito kada se ima u vidu da je ta opština nedavno bila pogođena velikim poplavama.

Opština Kladovo je brzo reagovala i prepoznala značaj ovog projekta i omogućila investitorima da brzo završe posao.

Rukovodstvo opštine ohrabrilo je i ostale zaintersovane investitore da dođu u Kladovo i ulažu u tu opštinu jer će, kako obećavaju, brzo doći do građevinskih dozvola i neće imati problema sa administracijom. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара