Читај ми!

Dug i skup put do sertifikata

Dobijanje sertifikata o usaglašenosti i priznavanje stranih atesta za materijale, opremu i proizvode koji se uvoze iz EU je dug i skup postupak. Minimalni troškovi po sertifikatu su oko 3.000 evra, a na njih se čeka i po godinu i po. Kompanije zato gube novac, poslovi stoje i nema novog zapošljavanja. Iz Vlade najavljuju ubrzavanje i pojeftinjenje procedure.

Svaka cigla bila bi jeftinija, a stambeni objekti i roba u radnjama koštali bi mnogo manje da je sertifikacija proizvoda brža, jednostavnija i jeftinija. U jednoj inostranoj firmi kažu da su u obavezi da uz svaki podneti zahtev prilože brojna dokumenata.

"Mi smo jednog momenta računali da ako službenik potroši samo dva minuta na pregled jedne strane ili lista, samo za proizvode naše kompanije, kojih ima između dve i četiri hiljade, je njemu potrebno između šest i 12 meseci", kaže Miroslav Laješić, direktor kompanije "Osram".

Goran Stojiljković iz "Knaufa" kaže da na primeru pribavljanja saglasnosti ili rešenja o sertifikovanju jednog sistema treba izdvojiti između 4.000 i 7.000 evra.

"U našoj kompaniji imamo oko 40 sistema koje moramo da sertifikujemo da bi ih postavili na tržište. Samo za pribavljanje i izdavanje tog rešenja u ministarstvu se čeka po 17, 18 meseci", kaže Stojiljković.

Kada bi procedura bila jednostavnija, otvorio bi se prostor za više pogodnosti.

"Mi imamo primere da jedna kompanija kada plati 40, 50 sertifikata godišnje, za taj novac mogla bi da zaposli 10 ili 15 ljudi sa bruto zaradom u toku te iste godine", kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Najveći broj proizvoda čiji su sertifikati skupi koriste građevinci. U resornom ministarstvu tvrde da će im pomoći.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da će pravilnik biti gotov najkasnije u narednih mesec dana, kao i da će tada konačno svi u toku jednog dana dobijati sertifikovane proizvode. 

"Dakle, niko se nije pozabavio pravilnicima na osnovu kojih može da se da sertifikacija proizvoda. Budući da tehnologija napreduje za svaku vrstu će biti tačno određen vremenski rok do kada taj sertifikat traje", kaže Mihajlovićeva.

I u ministarstvima poljoprivrede i energetike rade na ubrzanju procedura i donošenju pravilnika kako bi srpska privreda postala konkurentna.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво